Drink Pink!

Jean Marie
0 reactie(s)

Het is weer rosétijd. Het seizoen van deze wijn is beperkt tot maximaal 6 maand en loopt zowat van april tot eind september. Toch wordt deze wijn meer en meer gesmaakt. We trokken naar Knokke voor een degustatie ‘Drink Pink’.

Sommigen beschouwen rosé als onvolwassen, wat halfslachtige wijnen die alleen op terrasjes en als aperitief gedronken worden bij zwoel weer. Ik maak graag een onderscheid tussen de lichtvoetige types die inderdaad niet verder raken dan een aangenaam aperitief en de maaltijdrosé die zomerse salades en een barbecue opfleuren.

Rosé is bovendien schitterende match met oosterse keuken. Een Tavel bij de Chinees of Thaï is ons vast gezelschap bij zoet, zuur en pikante gerechtjes.

Rosé champagne is meestal duurder dan zijn wit broertje. Meestal is het echter een vrij goedkope wijn die best lekker kan zijn. Sommigen mikken op een marktaandeel van 30% voor deze vrij recent ontdekte wijn.

We proefden verschillende wijnen, soms van uitzonderlijke druiven zoals de sciacarello uit Corsica of een ‘Blanc de Noirs’ uit Zuid-Afrika.

De wijnen van het château Auris in de regio van Narbonne (www.chateau-auris.com) worden van grenache, syrah en cinsault gemaakt. De biologische productie is erg beperkt (35 hl/ha) en de prijs zeer aantrekkelijk (4 euro). Het domein ligt in de omgeving van de Abbaye de Fontfroide en behoort tot de AOP Corbières. In België te koop bij Lootens in Gistel.

Een magnumfles Château Marzelle (www.chateaulamarzelle.com) behoorde ook tot mijn favorieten. Het kasteel ligt in de appellatie van Saint-Emilion en is Grand Cru Classé.

De Vlaamse Jacqueline Sioen (beursgenoteerd bedrijf) is eigenares van dit prachtige domein en de wijnen zijn in Gent en Gavere te koop. Hier tapt men tijdens de vinificatie wijn af als deze mooi framboos kleurt zodat de wijn die overblijft meer concentratie en body krijgt op weg naar een schitterende Saint-Emilion Grand Cru Classé.

Aangezien men in deze appellatie noch witte, noch roséwijn mag maken, komt hij op de markt als AOC Bordeaux. Het was de duurste van de beurs (14.00 euro)

Na bijna zorgvuldig alles gespuwd te hebben konden we veilig terug huiswaarts met een voorraadje in de koffer.

Meer informatie: www.drinkpink.eu/vino-magazine

Eerder verschenen op Lochristinaar: http://www.lochristinaar.com/blog/zomerse-ros%C3%A9