Fietsstallingen of schroothopen?

N-VA vroeg, naar aanleiding van de laatste politieraad, aandacht voor voldoende, vaste, overdekte en veilige fietsstallingen aan bushaltes (en openbare gebouwen). Lochristinaar reed van Pauwstraat tot Braamstraat om een impressie te krijgen van wat de gemeente zwakke weggebruikers aanbiedt.

Fietsstallingen

Tom De Sutter (NV-A): “ Nu het herfstweer zijn intrede doet, daalt het aantal fietsen aan en rond de fietsstallingen, maar het tekort aan vaste, veilige fietsstallingen in de buurt van bushaltes is een probleem. Het draagt evenmin bij tot een verzorgd straatbeeld.

Als we de bevolking willen motiveren om het openbaar vervoer en de fiets te gebruiken, moet de gemeente ook zorgen voor voldoende vaste, overdekte en veilige staanplaatsen voor de fietsers aan bushaltes. De fietsstallingen aan het station van Beervelde zijn een mooi voorbeeld. Het promoten van de gemeente als fietsvriendelijke gemeente moet in investeringen en maatregelen worden omgezet.

Er is dikwijls geen verlichting in de fietsstallingen en veelal ook klachten over diefstal en vandalisme. In 2015 waren er in de politiezone 102 aangiftes van diefstallen waarvan 40 betrekking hadden op Lochristi. In 2016 gebeurden er tot op heden 87 aangiftes van fietsdiefstallen (geregistreerd tot en met 21/11/16) gepleegd binnen de 4 gemeenten van de politiezone. We dienen er echter rekening mee te houden dat er met betrekking tot fietsdiefstallen ongetwijfeld veel minder aangifte wordt gedaan dan er feiten worden gepleegd. Er zijn 32 aangiftes die betrekking hebben op de gemeente Lochristi.”

Men wil dan ook inzetten op veilige infrastructuur in samenwerking met De Lijn, die mee betaalt.

“ Een verlichte en vandalismebestendige versie van een fietsstalling van 4 m breed kost de gemeente 2.178,68 euro (inclusief BTW). Een tweede stap is de preventieve werking van kwalitatieve veiligheidscamera’s op de plaatsen waar vaak diefstallen plaatsvinden.”

Fietsdiefstallen (Bron Politiezone Puyenbroeck)

 

fietsrekken

Fietsstallingen moeten ingericht zijn zodat elke fietser zijn dure zadelvriend veilig kan achterlaten en zo weinig mogelijk bezorgd moet zijn deze later terug te vinden.

De politiestatistieken liegen er niet om en gaan als een rode draad door de dorpskern waar er verlichting en activiteit is tot in de late uurtjes.

De fietsstallingen geven soms de indruk van achtergelaten schroot, verminkt door weer en wind. Oud ijzer bijna, haveloos getekend door de jaren heen en totaal onaangepast aan wat groeit en bloeit. Het is door het dorp velogewijs een verzameling van diversiteit dat perfect gerecycleerd kan worden maar elke fietsvriendelijkheid mist. Bijna verloren en achtergelaten voorwerpen.

Parkeerplaatsen

In de dorpskern mogen terrassen blijven staan en zo zijn meer dan 25 parkeerplaatsen permanent ingenomen. Ook een eetchalet werd recent opgetrokken. Tijdelijke werven zijn er quasi altijd en vorige week vrijdag werden zo 15 plekjes ingenomen.

De blauwe zone is ook geen waterdicht controlesysteem naar tijdelijk parkeren, zeker niet als je slechts sporadisch controleert. In al die tussentijd zijn de meergezinswoningen in de dorpskern als paddenstoelen uit de grond gerezen, bewonerskaarten inbegrepen. De parking van het koopcentrum aan de Bosdreef is bijna openbare parking geworden voor leerkrachten en zo veel anderen.

Momenteel is er alleen op de hoek van Dorp Oost – Pauwstraat een ingerichte De Lijn fietsstalling, die ook wel eens gevandaliseerd wordt. Fietsen kunnen soms zelfs niet aan de ketting worden gelegd en blijven verweesd achter.

Wat doet het bestuur?

Het kan uiteraard ook anders. Dat leerde ons de infrastructuur aan het station van Beervelde op een zaterdagnamiddag. Veilig, voldoende en ingericht voor elk weer en ontij.

Misschien kan de gemeente dit ook en wel eens een parkeerplekje inrichten als fietsvriendelijk rekje?

Reactie burgemeester Deswaene:

“ We gaan de komende jaren een tand bijsteken op het gebied van fietsvoorzieningen en volgend jaar is alvast 10.000 euro voorzien voor fietsstallingen en aanschaf van beveiligingscamera’s, die we misschien ook kunnen verplaatsen. We stimuleren mensen ook bij eenmalige activiteiten (Ronde van België – buitenspeeldag,..) om met de fiets te komen en voorzien dan extra fietsstallingen.”

 

Scroll naar boven