Galicische muziek: Carlos Núñez - Dum Pater Familias

Jean Marie
0 reactie(s)
Galicische muziek: Carlos Núñez - Dum Pater Familias

Tekst - Foto Claudine

Bij de openingsceremonie van het heilig jaar 2021 “Xacobeo 2021”, een heilig jaar dat dit keer uitzonderlijk 2 jaar mag duren, werd er op 31 december 2020 een muzikale video-act gestreamd naar 16 landen. Die plechtigheid werd onder meer ook op de Grote Zavel in Brussel uitgezonden.

Een heilig jaar wordt in Santiago de Compostela gehouden als de feestdag van Sint-Jacobus of Santiago (25 juli) zoals ook in 2021 op een zondag valt. Afhankelijk van schrikkeljaren, is er een heilig jaar om de 5, 6 en 11 jaar.

Tijdens zo’n heilig jaar is de kans groot dat de pelgrim, bij aankomst in de kathedraal van Santiago, de bijzondere plechtigheid met de botafumeiro (het grootste wierookvat ter wereld) meemaakt. De kathedraal heeft meerdere deuren, en één daarvan is de “Puerta del Perdón” of poort van vergiffenis, aan de Plaza Quintana. Die poort van vergiffenis is altijd gesloten, behalve in een heilig jaar. Dan kan je als bedevaarder een volle aflaat (of vrijstelling van zonden) verdienen als je door de heilige deur naar binnen gaat. Voor vele gelovigen een belangrijk feit, want wie wil er nu niet gebruik maken van een volledige aflaat, een directe vlucht naar de hemel zonder overstap in het vagevuur.

In het “normaal” jaar 2019, haalden 344.000 pelgrims een Compostelana-diploma op bij het pelgrimskantoor. In het heilig jaar 2021 zonder corona, zouden het er nog een paar tienduizenden meer zijn. Paus Franciscus besliste om dit heilig jaar, voor de keer eerste in het bestaan van meer dan 800 jaar met een jaar te verlengen. Ik ken een aantal mensen uit Lochristi die staan te popelen om over de eeuwenoude pelgrimswegen op maandenlange tocht naar Santiago de Compostela te gaan!

Carlos Núñez nam op 31 december de leiding in een deel van de openingsceremonie met de uitvoering van twee muziekstukken. Núñez (°Vigo 1971)  beroemd en virtuoos op de Galicische doedelzak en de fluit, koos voor traditionele volksmuziek, uitgevoerd samen met een dertigtal artiesten.

De Galicische muziek leunt dicht aan bij de Keltische, waarbij vooral tamboer, doedelzak (gaita), fluit samen met diverse oude instrumenten gekoppeld worden.
Het fragment werd opgenomen in de Pórtico de la Gloria (uit 1168 -1211) van de kathedraal, hét meesterwerk van beeldhouwer Maestro Mateo.