Hans Kitslaar en Coppens Tribal Art

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)

We hoeven hem al een hele tijd niet meer voor te stellen. Hans Kitslaar is al een eeuwigheid kunstschilder en elk jaar vliegen de deuren van atelier en huis open voor liefhebbers van olieverfschilderijen en pastels. Ook dit jaar kun je nog tot 3 juni langsgaan in de Hoekskensstraat 126. Deze keer is Coppens Tribal Art te gast.

Het is heerlijk toeven in de mooi aangelegde tuin met waterpartij. Naast het werk van Kitslaar kun je nu ook genieten van unieke stukken uit de collectie van François Coppens. Deze ingenieur was heel lang geleden aan de slag bij een befaamd baggeraar uit de regio Aalst maar had naast zijn werk heel veel interesse voor de lokale kunst in Zuidoost Azië. De Dayakculturen op Borneo passioneerden hem en hij trok er meer dan 50 keer naartoe. Zo leerde hij hen beter kennen en hun kunst waarderen.

Borneo is een reusachtig eiland dat 25 keer groter is dan ons land en de oorspronkelijke bewoners worden Dayak genoemd. Er wonen tientallen stammen met elk hun eigen taal. Veel bewoners wonen in groepsverband in ‘langhuizen’ of nederzettingen langs de rivieren. De zeer lange huizen zijn opgetrokken uit hout en staan op palen. De voordeur wordt versierd met dreigende hoofden en gestileerde hond- of drakenmotieven om slechte geesten de toegang te verhinderen. Rijst, suikerriet, peper, tabak, koffie en tabak zijn hier belangrijke landbouwproducten.

Adat of gewoonten zijn erg belangrijk maar veel inwoners zijn ondertussen bekeerd tot het christendom of de islam. De tentoonstelling wordt opgefleurd met ‘hampatong’ – een grote variëteit houten sculpturen.

Kleine beelden (bidji of ngaju) moeten de ziel van de rijst versterken en groei stimuleren. Grote beelden (tot 2 m) worden voor de huizen geplaatst als bescherming tegen slechte geesten en ziekten. Beelden op sokkels worden als orakel geraadpleegd en stellen overledenen voor en zijn een tijdelijke schuilplaats voor de ziel die begonnen is aan de grote reis, de tiwah.

Gesnelde schedels zijn er ook. Koppensnellers waren zeer heldhaftige strijders en erg gevreesd door de ontdekkingsreizigers. Uit andere delen van Zuidoost Azië tref je ook andere antieke kunst.

De tentoonstelling is open op zaterdag van 14 tot 19 uur. Op zondagen (ook 17 en 28 mei) kun je langsgaan tussen 10 en 19 uur. Geniet ervan!

Meer informatie: www.kitslaar.be