“Happens to the Heart”, nieuwe songs van Leonard Cohen

Bennie
0 reactie(s)

© Foto Wikipedia - Tekst Bennie Vanderpiete

Eergisteren kwam “Thanks for the Dance” uit, een postume cd met nieuw werk van Leonard Cohen. Eind oktober 2016 bracht de 82-jarige Cohen nog “You Want It Darker” uit. Iedereen dacht dat zijn 14de plaat ook zijn laatste was, want op 7 november van dat jaar stierf de folksinger-songwriter. 3 jaar na zijn overlijden is er nieuw werk.

Zeven maanden na de dood van zijn vader trok Adam - de zoon van “The man with the golden voice” en eveneens singer-songwriter – zich terug in een omgebouwde garage vlakbij Cohens woning.  
Adam had meegewerkt aan het album “You Want It Darker”. Van die samenwerking bleven nog ongebruikte opnames over. Leonard, die zijn einde voelde naderen, had de kracht niet meer de songs af te werken en droeg zijn zoon op om dit te doen. Ze bespraken nog welke sfeer er diende gecreëerd bij de “muzikale schetsen” en welke instrumenten hiervoor nodig waren.

En Adam heeft woord gehouden. Meer zelfs, voor dit postuum album wist hij een aantal bekende namen te strikken. Damien Rice, Leslie Feist en Jennifer Warnes zingen mee als backing vocals. Die laatste had in 1987 met “First We Take Manhattan” al een hit met Leonard Cohen. Onvergetelijk ook haar duet met Joe Cocker in “Up Where We Belong“ (uit de film “An Officer and A Gentleman”). Verder zijn ook zijn gitarist Javier Mas, het Shaar Hashomayim Synagogue Choir en pianist Zac Rae te horen.

Na het (donkere) voorproefje ”The Goal” verscheen nu de eerste officiële single “Happens to the Heart”. Cohen beleed in zijn leven verschillende religies. Zijn grootvader was rabbijn en zo kende Leonard de Joodse geschriften. In de jaren zestig werd hij lid van de “Church of Scientology”. Later bekeerde hij zich tot het boeddhisme. Hij trok zich toen voor enige tijd terug in de een klooster in de bergen ten noorden Los Angeles.

In de videoclip die bij “Happens to the Heart” hoort, volgen we een jonge man (of jonge dame, want in elk geval gespeeld door een actrice) die door de bossen wandelt in een outfit die van Cohen kon zijn. Nadat hij zich van zijn kleren ontdoet krijgt de ontredderde jongeman een monnikengewaad en gaat mediteren op een uitstekende rotspunt.

"But you'll be hearing from me baby, long after I’m gone" zong Cohen in 1988 in “The Tower”. En het waren profetische woorden. “Thanks for the Dance” is het finaal meesterwerk van de man. Zijn stem betovert als vanouds. Het is een warm album geworden met 9 nieuwe songs.

Geniet alvast van “Happens to the Heart”. Fijne zondag.