Houd goed uw Pasen

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Houd goed uw Pasen

© Evarist

Houd goed uw Pasen

Waar is de tijd gebleven, beste lezers, dat deze tekst geafficheerd werd voor menig vensterraam. Het waren niet alleen de hoogdagen van de Katholieke Kerk, maar ook deze van de sociale controle!

Zie ze nog, gestoken in hun paasbeste kostuum of het deftigste wat de kleerkast hen te bieden had, voorbij ons huis marcheren richting klokkengelui. Ook al regende het, de overjassen werden thuisgelaten. Pasen betekende in hun hoofden immers lente en warmte. Nieuw leven dat na paasmaandag weer opging in de sleur van de dag! De verrijzenis van de Verlosser werd toen nog ernstig genomen door de overgrote meerderheid van mijn bloemendorp. De weinige socialisten die deze klucht al doorhadden veranderden niks aan dit straatbeeld en Gent lag nog altijd 15 kilometer verder.

De klokken van Rome

Diezelfde klokken die de (goed)gelovigen uitnodigden om ‘zijn Pasen te houden’ waren het, die chocolade eieren meebrachten uit het verre Rome en die ik mocht zoeken in onze tuin en tussen de bloemperken.  Die bimbammers moeten zowat de voorlopers van de drones zijn geweest. Al met al, mijn herinneringen aan Pasen zijn dan ook overwegend zoet. Mijn moeder verhaalde dikwijls dat ten tijde van haar kinderjaren echte, gekookte eieren werden beschilderd en er haar vreugde niet minder om was.

En dan deed de paashaas zijn intrede bij de generatie na mij. Een beestje dat rond deze tijd overuren draait wanneer je eens in de velden rondkijkt. Het is immers rammeltijd! Eén kleine week voor Pasen stelde ik vast dat de paassnoepjes zowat overal uit de winkelrekken of patisserie-etalages zijn verdwenen. Wat er kan op wijzen dat het misschien wel mede dankzij deze chocolade eieren en figuurtjes is dat de paastraditie nog levend is.