Ja, hij leeft nog! Iggy Pop met Strung out Johnny

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Iggy Pop - © Sam (Flickr)

Tekst Evarist Ganzelever © Titelfoto Sam (Flickr)

Beslist een artiest die nooit heeft deelgenomen aan Tournée Minérale, afgaande op zijn wat (af)geleefde uiterlijk. Deze Amerikaanse rock- en punkzanger heeft zijn negentiende soloalbum “Every Loser” uit.

Het tweede nummer op het album, “Strung out Johnny”, schetst een onwrikbaar beeld van een leven met verslaving, en laat zien hoe ogenschijnlijk onschuldige experimenten uitmonden in iets gevaarlijkers. Als ervaringsdeskundige met binnenkort zesenzeventig jaar op de teller, weet hij waarover hij het heeft. Hij is zonder meer een rasperformer, podiumbeest en provocateur. Nu al onsterfelijk met twee absolute evergreens op zijn naam. Wie “Lust For Life” en “The Passenger” niet kent is van veel verder dan Mars.

Iggy Pop © Kristis Luhaers (Flickr)

Iggy Pop was in de jaren zestig al punk met The Stooges en  aan die vitaliteit en creativiteit blijkt er maar geen eind aan te komen als je weet dat hij in juni op de affiche van Rock Werchter staat. Een blij weerzien trouwens, omdat hij een van de legendarische grondleggers is van het festival. Of zijn toenmalige publiek vandaag met behulp van rollators het terrein opkomt, blijft een open vraag. Pop zijn nieuwste bevat zeker een waarschuwing voor jongeren, al is de vaststelling dat je na jaren van gebruiken nog mooie dingen kan maken en brengen dan weer een contradictie.