John Ghost en Airships are Organisms

Machteld Moijson
0 reactie(s)
John Ghost en Airships are Organisms

Tekst Machteld Moijson - Foto Bennie Vdp

Op 28 november stelde John Ghost, het sextet rond de Zaffelaarse gitarist en componist Jo De Geest, het nieuwe en tweede album voor in de Gentse Handelsbeurs. Airships are Organisms kreeg in de Britse krant The Guardian vier sterren.

Het zeskoppige collectief timmert sinds 2010 hard aan de weg. In 2014 wonnen ze het concours van Muziekmozaïek in de Categorie Jazz. Hun sound is ondertussen geëvolueerd naar een genre dat minimalistisch en filmisch is, met elektronica, soundscapes en improvisatie, wat sommige critici doet besluiten dat hun muziek wat te licht is voor jazz en te complex voor popmuziek. Zelf situeren ze hun muziek in de invloedssfeer van zowel jazz, rock als hedendaags klassiek met als voorbeelden Steve Reich, Arvo Pärt, Nils Frahm, Jaga Jazzist en John Hollenbeck.

Het eerste album For a Year They Slept dateert uit 2016 en viel al positief op, ook omwille van de hoes ontworpen door Sammy Slabbinck. Deze keer hebben ze de hoes laten ontwerpen door een Syrische kunstenaar, Mohammad Zaza. Die maakte een ontwerp met een soort luchtschip dat dromerig en futuristisch oogt door de vormgeving en het kleurgebruik, wat precies aansluit bij de muziek.

John Ghost Airships are Organisms

De samenstelling van de groep is veranderd in de loop der jaren. Jo De Geest (bandleader, componist, gitarist), Wim Segers, (vibrafoon, marimba, percussie) en Lieven Van Pee (bass), zijn gebleven en kregen het gezelschap van Rob Banken (alt saxofoon, bas klarinet, fluit), Karel Cuelenaere (piano, Fender Rhodes, synth) en Elias Devoldere (drums, percussie).

Deze keer lieten ze zich begeleiden door een bekende Noorse producer die zorgde voor een rijke instrumentatie en een punchy mix. De psychedelische beeldtaal werd aangewakkerd toen Jo zijn dochtertje dromerig in het ziekenhuis zag slapen. Hieruit groeide de thematiek van zijn dochter als tijdreiziger. Jo duikt solo in zijn eigen wereld om te componeren. Met zijn gitaar zoekt hij tot hij een paar goede ideeën heeft, daarna gaat hij aan de slag met de computer en maakt heel veel variaties op één enkel idee, zodat hij vrij kan puzzelen op gitaar of pc. Hieruit groeit een gigantische partituur, een doorgecomponeerd werk waarin alles vast staat. Dikwijls blijkt dat dit live niet zo goed overkomt. Dan trekt de groep naar de repetitieruimte en breken ze daar de muziek helemaal open. Het uiteindelijke resultaat bestaat uit flarden composities van Jo met de eigen inbreng van de muzikanten. De live sound op de cd benaderen is niet evident, maar Jo en Karel hebben ondertussen op een eiland van knopjes leren werken tot het geheel klopt.

Het stuk Time//Traveler dat hieronder te beluisteren is, begint dromerig, klinkt stilaan opzwepend, er hangt een irreële sfeer. Je voelt je buiten de tijd geplaatst, alsof je ongezien zweeft tussen mens en realiteit.

Wie John Ghost aan het werk wil zien én horen, kan naar de volgende concerten: op 25 januari N9 – Eeklo, 8 februari We Are Open – Trix – Antwerpen, 27 februari De Casino – Sint-Niklaas, 28 maart Hnita Jazz Bar – Heist-op-den-Berg, 2 april Rataplan – Borgerhout.

Talent van bij ons om van te genieten! Benieuwd hoeveel sterren u geeft?