Jonas Van de Steene : topsport-handbiker !

Bennie
2 reactie(s)

Lochristi heeft er sinds een goede maand een Belgisch kampioen bij. Op 8 juni kroonde  Jonas van de Steene zich in Deurne tot Belgisch kampioen handbiken. Vorige zaterdag organiseerde hij dan de eerste editie van de handbikewedstrijd Lochristi.  

Twee jaar geleden, op de fiets onderweg naar een afspraak met vrienden, sloeg het noodlot toe en gooide het leven van de toen 25-jarige Jonas helemaal overhoop.
Een trombose in de aorta zorgde ervoor dat deze sportieve jonge man, van de ene dag op de andere, een volledige motorische verlamming in de benen had. Tijdens de maandenlange revalidatie leerde hij het handbiken kennen. Nog geen twee jaar later, op Pinsterzondag ,  kroonde hij zich in Deurne al tot Belgisch kampioen.

Met de steun van vele anderen, organiseerde hij het afgelopen weekend dan ook nog  de eerste handbikewedstrijd Lochristi.  Op de terreinen van Floréac, aan de Lozen Boer, was een omloop van 1,3km uitgetekend. Oorspronkelijk waren er 38 deelnemers ingeschreven, met daarbij een 15-tal Nederlanders. Een ongewoon hoog aantal voor dergelijke wedstrijd. Maar het wisselvallige weer alsook de kwartfinalewedstrijden op het WK voetbal de avond voordien, zorgden ervoor dat er slechts 21 handbikers aan de start verschenen.

 

 

 

 

 

 

Zij moesten, zoals gebruikelijk, één uur wedstrijd en dan nog één ronde afleggen. Al na twee ronden  namen Jonas Van de Steene en de Nederlander Tim de Vries de leiding. Beiden rijden in een verschillende categorie (in het handbiken wordt onderscheid gemaakt tussen 5 categoriën, afhankelijk van het type van de motorische beperking). Ze besloten afwisselend het kopwerk te doen, waardoor het voor eventuele achtervolgers zeer moeilijk zou zijn om de kloof te dichten.
Een vol uur bouwden de beide atleten stelselmatig hun voorsprong uit. Een prestigesprintje aan de aankomst draaide in het voordeel van Jonas uit. Zo was de thuisrijder niet alleen winnaar in zijn categorie, maar overschreed ook als primus de eerste editie van de  Handbikewedstrijd Lochristi. Dit tot grote fierheid van pépé Pol, in Lochristi gekend als melkboer, en zijn vader die ook speaker van dienst was. Maar ook tot grote tevredenheid van een 150-tal toeschouwers waaronder heel wat supporters van onze nieuwbakken Belgische kampioen.
Belgisch kampioen, maar geen kampioentrui? “Dat komt nog, maar de trui is nog in de maak” lichtte Jonas ons eerlijkheidshalve toe.

De winnaars legden de 29 rondes af met een gemiddelde snelheid van bijna 37km/hr. Op de rechte stukken werden pieken van 44km/hr bereikt. Indrukwekkende cijfers. Al even indrukwekkend als de armen van Jonas, waarvan je onmiddellijk ziet dat dit het resultaat is van veel training en wilskracht.
Twee zaken die hem op 09 mei,  bij zijn debuut  in de UCI World Cup wedstrijd in het Italiaanse Italiaanse Castiglione della Pescaia, ook een vijfde plaats in het tijdrijden opleverden. Daarmee veroverde Jonas een Paralympisch topsportstatuut. Een stap dichter bij een volgende droom : binnen twee jaar mogen  deelnemen aan de Paralympics.
Na de Rode Duivels, sturen we dan een Lootse Duivel uit!!

 

 

 

 

 

 

Volg Jonas ook op zijn blog : http://handbikejonas.wordpress.com/
De volledige fotoreeks vindt u zoals gebruikelijk ook op de facebook-pagina van Lochristinaar.com.