Keerpunt

Hadewijch
0 reactie(s)

Bijna tien maanden is ze al! (Mijn dochter). Een huizenhoog cliché dat klopt: het gaat ECHT snel! Op zich zijn die tien maanden, afgezien van het feit dat ze kruipt, geen spectaculaire leeftijd. Neen, als het over grootse dingen gaat, dan ben ik genoodzaakt even stil te staan bij haar negen maand.

Negen maand was een keerpunt. Niet zozeer voor haar hoor.Als ik tegen haar zeg: “Lieve schat, je bent negen maand vandaag!”, dan zal ze eens kraaien en naar mijn gezicht grabbelen met die scherpe nageltjes van haar.

Zeg ik tegen haar: “Lieve schat, het aantal thuiswerkers is de laatste vijf jaar met 20% gestegen!” dan krijg ik hoogstwaarschijnlijk net dezelfde reactie.

Het is een keerpunt voor mij, haar mama. De dag dat ze negen maand werd, kwam ik tot het besef dat ze nu exact even lang UIT mijn lijf is, als dat ze IN mijn lijf zat. Een kantelmoment dus. Toegegeven, het is nogal plastisch uitgedrukt en een mens kan zeggen: “Ja goed, wat is daar nou aan?”, maar voor mij betekende dat veel. Wiskundig gezien duren beide periodes even lang. Negen maanden is nu eenmaal gelijk aan negen maanden. Menselijk gezien ligt dat dan weer helemaal anders. De fase in de buik duurde naar mijn gevoel veel langer dan de tijd dat ze al zelfstandig ademt op deze gezellige aardbol.

schoen groot en klein

Af en toe sta ik nog even stil en denk ik: “Hoe ben ik in hemelsnaam al tot hier geraakt?”. Gelukkig heb ik een uitstekend werkende automatische piloot die het af en toe eens van mij overneemt. Als ik er ’s nachts uit moet om 3u30 voor een fopspeen bijvoorbeeld. Of wanneer ik er een serieus ‘gebroken nacht’ heb opzitten waarin ik wel 9 keer ben moeten opstaan en de dag dan meteen begin met flesjes afwassen, boodschappen doen, groentepap maken, eten geven, verversen, sussen en in bed leggen. Wanneer ik dan vijf minuten in de zetel zit en er klinkt alweer een kreet dan doet die automatische piloot dat ook uitstekend hoor!

Mijn baby is de allerliefste van de hele wereld (écht!) en ik zou er werkelijk alles voor doen maar toegegeven: ze is niet de beste slaper. Verder doet ze alles zo flink en goed, maar slapen is precies niet helemaal ‘haar ding’ en dat heeft ze beslist niet van mij. ;)