Klimaatconferentie Parijs en omstreken

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Klimaatconferentie Parijs en omstreken

© Evarist

Nu weet ik waar de Zaffelaarse wolken gefabriceerd worden. De wolkenfabriek staat in de Gentse Kanaalzone. Toen ik er passeerde waren het donkere wolken die het bedrijf verlieten, maar misschien kunnen witte ook. Vraag en aanbod, een economische wetmatigheid.

De wind kwam uit westelijke richting en voor de komende dagen ziet dit er niet anders uit. Veel kans dus dat de rook de eenentwintigste klimaatconferentie, die nog loopt tot en met 11 december in Parijs, zal bereiken is er niet.

De deelnemers aan deze top hebben een radicale omwenteling van ons energiebeleid voor ogen. De onherroepelijkheid van de opwarming van de aarde is intussen een feit. geworden. Er gaat geen dag voorbij of de afsmeltende ijskap van de Noordpool, de stijgende zeespiegel en alle varianten van de Bijbelse Egyptische plagen passeren de revue in de media.
Grafieken en tabellen ondersteunen de oproep om dringend werk te maken van een afdoend beleid dat de CO2-uitstoot moet doen verminderen.
Het lijkt uiteindelijk wel wat op een modeverschijnsel en daar is van geweten dat alles terugkomt.

Dat de Belgische delegatie aan de conferentie er niet in slaagde met een gezamenlijk akkoord naar Parijs te sporen, zegt veel over de prioriteiten van onze beleidsmakers.
147 staats- en regeringsleiders en hun uitgebreide hofhouding gaan zich buigen over nieuwe afspraken die uiteindelijk moeten uitmonden in een bindende bla bla bla…

Cultuurverschillen en conservatieve multinationals afvlakken en trotseren, ik ben benieuwd of deze editie meer wordt dan een zoveelste intentie- en babbelfabriek.
Ondertussen lopen wij hier ten lande nog wel even met het hoofd in de wolken.