Kunstparcours “Wrede/Vrede Kunst 2014” is start van herdenking WO I.

Bennie
1 reactie(s)

In 2014 herdenken we 100 jaar WO I. Lochristi begint morgen, op Open Monumentendag, aan een twee maanden durende  herdenkingsperiode met tal van activiteiten.
Morgennamiddag om 14 uur, wordt in het sierteeltmuseum het kunstparcours “Wrede/Vrede Kunst 2014” officieel geopend. Later op de dag zijn er nog een vijftal herdenkingsmomenten. Daarnaast zijn er nog de tentoonstelling in de kerk van Hijfte, een lezing over Vrouwen in WO I, een herneming van de productie “Een verloren generatie” en een slotconcert in de kerk van Hijfte.

Morgen, zondag, is er dus eerst de opening van het kunstparcours “Wrede/Vrede Kunst 2014”. Langsheen een fietsroute van 30 kilometer, met start en aankomst in het sierteeltmuseum te Zaffelare, werden op 25 locaties kunstwerken opgesteld. De Lootse kunstenaarsvereniging Lo-Art, die het geheel vorm gaf, wist een 20-tal kunstenaars en de leerlingen van het teken- en crea-atelier “de Weg-Wijzer” te enthousiasmeren voor dit project. Allen maakten ze een of meerdere kunstwerken die verwijzen naar “De Groote Oorlog”. Of zoals Roger Praet, voorzitter van Lo-Art het verwoordt: “Ook al proefde niemand van ons de met bloed doordrongen modder in de loopgraven, dit belet ons niet om op een hedendaagse wijze kunstig expressie te geven aan dit leed.“

Het Kunstparcours is dus veel meer dan een fietstocht door Lochristi en alle deelgemeenten. Het is eveneens een artistieke ontdekkingsreis met een grote verscheidenheid aan kunst, maar steeds met dezelfde rode draad: de oorlog en de zinloosheid van geweld.
De ene keer innemend en ontroerend, een andere keer keihard confronterend. Kunst die tot nadenken stemt, kunst die het verleden en het heden verbindt.

Deelnemers rijden langs de bunkers van de Hollandstelling in Zaffelare met een werk van Markus Bundervoet en de wolven van Patrick Vanrijckeghem. In de Gentwegel liet Hans Van Hilst de slagboom herrijzen die de Kommandaturen Ertvelde en Lokeren scheidde.
In de tuin van de pastorie van Zeveneken bloeien de klaprozen van Helga Van Durme en aan het noodgraf van Roger Praet in de Volderstraat (Beervelde) voel je het verdriet uit die periode.

 

In de klaprozen van Rita Bracke, naast het monument van de gesneuvelden aan de kerk  van Lochristi, zit nog een vleugje romantiek. Maar iets verderop confronteert Kris Reynebeau dan weer met de wreedheid van de oorlog. Zij plaatste aan het park achter het gemeentehuis, drie executiepalen met druppels bloed. Aan de kerk van Hijfte toont Trees De Brabander met “De kwetsbare man” de machteloosheid van de mens. En op de terugweg naar het sierteeltmuseum, in de Hoekskensstraat, strijden twee ridders gemaakt uit televisieschermen. Een creatie van Patrick Haegens met de boodschap “Give Peace a Chance”.

Uiteraard is deze opsomming heel onvolledig. Het is slechts een kleine greep uit het rijke aanbod dat te vinden is langsheen het parcours. We zouden heel wat kunstenaars onrecht aandoen, door hen niet te vernoemen. Daarom bracht Lochristinaar reeds alle kunstwerken in beeld en zullen we hier, in vier afleveringen, de hele kunstroute aan bod laten komen met de nodige duiding en foto’s.

U kunt de kunstroute nog fietsen tot 16 november. Start een aankomst zijn in het sierteeltmuseum, waar u ook een brochure en een wegbeschrijving kan krijgen. De plaatsen met kunstwerken zijn aangeduid door paaltjes met een lintje met de Belgische driekleur.
Plannetjes en eventuele bijkomende informatie, kunnen ook verkregen worden via het bestuur van Lo-Art. Hiervoor verwijzen we naar hun website www.loartonline.be.

Dit parcours doet ook de kerk van Hijfte aan, waar de tentoonstelling “WO I in Lochristi” kan bezocht worden. Hierin werd ook de expositie van Antoon Standaert over de oud-strijders van Hijfte opgenomen. Deze tentoonstelling kan tot 16 november iedere zondag bezocht worden tussen 14 en 18 uur of na afspraak via de cultuurdienst van Lochristi.

Liefhebbers die de route nu zondag - de openingsdag -  fietsen, kunnen genieten van de extra toelichting die de cultuurraad verzorgt tussen 10 en 18 uur aan de bunkers van Hollandstelling, de pastorie van Zaffelare, de omwalde vierkanthoeve in Bastelare en bij de tentoonstelling in de kerk van Hijfte.

Morgen zijn er dan ook nog een aantal herdenkingsmomenten. Om 15 uur is er een gedenkmoment aan het oorlogsmonument aan de kerk van Zaffelare door Sint-Ceciliakoor Zaffelare en toelichting door burgemeester Yves Deswaene. De herdenking aan het oorlogsmonument van Zeveneken wordt opgeluisterd door de Harmonie Sint-Cecilia uit Zeveneken om 15.45 uur.

KLJ Beervelde houdt een gedenkmoment om 16.30 uur aan het oorlogsmonument aan de Beervelde door KLJ Beervelde, en om 17.30 uur doet de vrije basisschool Sint-Jozef dit aan het oorlogsmonument aan de kerk van Lochrist. Om 18 uur ten slotte, is er een gedenkmoment aan het monument aan de kerk van Hijfte door Harmonie Willen Is Kunnen, gevolgd door een kort bezoek aan de tentoonstelling.

Op donderdagavond 18 september is er dan, in de bibliotheek van Lochristi, de lezing “Vrouwen in de Groote Oorlog” door Martine Kouwenhoven. Dit begint om 20 uur, de toegang is gratis maar best vooraf plaatsen reserveren via de bibliotheek 09 356 60 73 of per mail bibliotheek@lochristi.be

Op zaterdag 08 november is er een herneming van de productie “De verloren generatie” van Bruno Van de Kerckhove en Cultuur Zaffelare (gebracht door Machteld Moijson, Luc Van Autreve en Roger Praet) in zaal Hermeline te Hijfte. Hierover later ongetwijfeld meer. De herdenkingsperiode eindigt dan met een slotconcert op zaterdag 15 november in de Onze-Lieve-Vrouw-Middelareskerk te Hijfte. Dit concert vangt aan om 20 uur en wordt gebracht door het koor en Koninklijke Harmonie Ypriana uit Ieper, in samenwerking met de Lootse parochiale koren en harmonieën.