La Douce Provence

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)

dscf1750Nu de ondertussen gedroogde lavendel mijn living geurig doorkruist mijmeren we met dit reisverhaal nog even na over de vakantie in de Provence. Het was er toen even bloedheet als hier maar de droge warmte was te genieten buiten siëstatijd. Avignon, Orange en wijn, af en toe de Ventoux of een verkoelend terras of noodzakelijk zwembad. Meer moet dat niet zijn.

In Orange vind je het best bewaarde Romeins theater binnen de Europese grenzen. Wie imposanter zoekt moet naar Syrië of Turkije. Het doet nu 's avonds dienst als decor voor grote spektakels waar 10.000 mensen op die 2.000 jaar oude stenen kunnen plaats nemen. In juli en augustus gaat het lyrische kunstenfestival er door. Voor dat wijnfestival is het te laat maar een Romeins feest op 21 september kan nog altijd. De theatermuur is 37 meter hoog, 103 lang en de scène 65 meter ruim om ook enkele cijfers mee te geven. Na een audio-rondleiding genoten we nog op een platanenrijk terras na van dit geweldig monument dat er goed en bijna volledig gerestaureerd bij ligt. Deze streek is pas in 1713 bij Frankrijk gevoegd en was voordien een deel van de Nederlanden. Orange en Oranje Nassau waren eeuwenlang verbonden en de naam heeft dan ook niets met sinaasappels te maken.

dscf1721Avignon werd nog later Frankrijk. Het duurde tot 1791of twee jaar na de Franse revolutie tot dit stukje pausdom Frans grondgebied werd. Clément V arriveerde in 1309. Paus Benoït XIII verbleef er tot 1409. Het bleef gespaard omdat het een autonome regio was en op die manier aan de vernielzucht van de Franse Revolutie ontsnapte.

We dansten even op die Pont d'Avignon of eigenlijk le Pont Saint-Bénezet om dan te genieten van het imposante en intacte pausenpaleis. Elk jaar gaat het Festival er door ook met Vlaamse gezelschappen. Zo trad onder andere barones Anne Theresa De Keersmaeker er met haar gezelschap deze keer op.

dscf1755De streek is heel bekend om wijn en de duurste vind je natuurlijk in Chateauneuf du Pâpe maar deze streek lieten we even links liggen om ons te concentreren op Gigondas en Ventoux. Het is me als wijnliefhebber al opgevallen dat het steeds moeilijker wordt om in Châteauneuf frisse wijn te maken die potentieel heeft. Of dit met de opwarming en de ondergrond daar te maken heeft, weet ik niet. De wijnen lijken me er alleszins sneller ‘versleten'.

Waar je in Gigondas vroeger alleen stevige wat winterse wijnen vond, die je best wat liet liggen, heeft men er nu ook rosé. Je vindt er zelfs witte wijnen maar dan niet als AOC Gigondas maar als Cötes du Rhône. Wijnbouwers moeten zich aanpassen aan de smaak en interesse van de klant en wedden al enige tijd op verschillende paarden. Wie hier wijn wil proeven kan terecht in het onafhankelijk ‘syndicat de l'AOC Gigondas' op het pittoreske dorpsplein. Advies geeft men niet om de neutraliteit te bewaren maar de uitleg is er heel deskundig.

In AOC Ventoux vind je wit - rood en rosé. Grenache, syrah, cinsault en andere klassiekers van de Rhône zijn hier thuis. De wijnstreek is ideaal om er gezonde wijnen te maken. Zon en mistral zijn nu eenmaal de homeopathie van de wijngaard. Wijnbouwers die milieu en wijn natuurlijk willen houden, zonder pesticiden en met matige of geen sulfietgehaltes, hebben zich verenigd in ‘Les Bioventoux, naturellement vignerons'. We bezochten er twee van en we waren onmiddellijk overtuigd van de ernst en de passie van deze kleinschalige wijnbouwers.

De streek is meer dan geschiedenis en wijn natuurlijk maar dat had je al aan onze wielertoerist gemerkt. Natuur met bergen, olijfolie, lavendel, honing zijn hier alom.

De lokale bevolking ziet het soms met lede ogen aan. Voor velen zit ‘blijven wonen in eigen streek' er niet meer in. De huizenprijzen, vooral tweedeverblijven, zijn er gigantisch en de massa toeristen roepen soms wrevel op.

Immobiliënkantoren vind je in elk dorpje en gehucht. Het is er moeilijk om een warme bakker te vinden maar die baguettes vonden we toch. Al moesten we er elke morgen tien kilometer voor rijden. Filevrij. Heerlijk.

In 4 uur en 12 minuten sta je vanuit Brussel Zuid in Avignon (alleen op zaterdag) en Ryanair doet er nog heel wat minder over naar het vlakbij gelegen Nîmes.

Wij gingen met de auto. Dat duurde 11 uur.

Meer informatie: www.cotes-ventoux.com - www.lesbioventoux.fr - www.gigondas-vin.com - www.avignon-tourisme.com

dscf1741