La Douce Provence

De rotzomer heeft ook hier plaats gemaakt voor de zon. Wij zochten zonnezekere oorden op afgelopen weken en genoten van de Provence. Onze stek gaf zicht op de Ventoux en zo ontwaakten we ook. De krekels waren al vroeg opgewarmd en krijsten steeds hun zelfde lied.

Avignon en Orange zijn vlakbij net als veel andere historische plekjes maar ook bekende wijnvlekjes zoals Vacqueyras, Gigondas en Châteauneuf du Pâpe.
Het was moeilijk kiezen. In Châteauneuf bezochten we er twee, La Nerthe en Vaudieu.

La Nerthe werkt biologisch en is hier verkrijgbaar bij Vindemia in Zeveneken. De uitzonderlijke witte versie kon ons erg bekoren terwijl de rode natuurlijk subliem is. Hier ontdekten we een prachtige ‘Fine de Châteauneuf 1995’. Deze sterke drank (zoals cognac) is een destillaat van de pitten en pellen dat op vat wordt gerijpt. Deze aromatische krachtpatser zal deze winter zeker in fijn gezelschap te genieten zijn.

Château de Vaudieu van de familie Bréchet steunt op de grenache maar heeft alle 13 toegelaten druivenrassen op het domein. Met 2800 uren zonneschijn, de mistral die zo gemiddeld 100 dagen waait en amper 600 mm neerslag kun je makkelijk biologisch en gezond werken. Hier gebeurt dat ook. De opbrengsten liggen soms heel laag (25 hl/ha) en de rode wijnen gaan steevast voor meer dan 1 jaar op vat. Het is geen goedkoop kasteel (duurste kost 65 euro) maar voor de Guide Hachette is het een hartendief. We kunnen dit alleen beamen.

Ons uitstapje besloten we met een bezoek aan de restanten van het pauselijk buitenverblijf en een lekker hapje in de Hostellerie Château des Fines Roches. Het is ook een wijnkasteel en deze zijn te koop bij Colruyt.

Meer informatie: www.chateaulanerthe.fr – www.famillebrechet.fr – www.chateaufinesroches.com

Scroll naar boven