Lize Spit en haar eufemisme

Hadewijch
0 reactie(s)

Lize Spit (28) schrijft wekelijks een column in de weekendbijlage Zeno, in De Morgen. Over de gewone dingen des levens die haar pad kruisen. Over zaken waar ze iets over te zeggen heeft. Leuk om lezen en tegenwoordig mijn vaste versnapering bij mijn zondagse (vroege) ochtendkoffie.

Zoals veel columnisten goochelt ze met woorden en dat maakt van een gewone columnist een goeie. Een voorbeeld: 'Uit het leven stappen is wellicht het meest mislukte eufemisme ooit'. Schitterend toch? Dat klopt volledig en lijkt simpel als je het zo leest maar je moet er maar opkomen, denk ik dan.

'Uit het leven stappen' klinkt respectvol, sober en weloverwogen. Het staat nogal in schril contrast met 'zelfmoord'. Dergelijke contrasten hebben we te danken aan onze rijke taal. Ontelbare woorden waarmee we ontelbare combinaties kunnen maken. Met verschillende woorden kunnen we hetzelfde zeggen. We kunnen het mooi zeggen, we kunnen er doekjes omwinden of we kunnen rechtuit zijn.

Terug naar Lize Spit. Haar schrijftalent beperkt zich gelukkig niet tot wekelijkse columns. In januari van dit jaar verscheen haar debuutroman 'Het smelt'. Ik heb deze nog niet gelezen maar het boek staat op mijn verlanglijstje voor mijn verjaardag volgende maand!

Zegt het je ergens wel iets,die titel? Dat kan want deze week raakte bekend dat actrice Veerle Baetens zich aan haar regiedebuut zal wagen. Ze zal het scenario schrijven en de film regisseren, dat gebaseerd zal zijn op het boek 'Het smelt' van Lize Spit.