Lochristi Damiaanactiedorp 2014 gaat van start

Bennie
0 reactie(s)

Het is vandaag 10 mei, de feestdag van de heilige Pater Damiaan. We vieren hem niet, zoals gebruikelijk bij heiligen, op zijn sterfdag. Die datum valt soms in de goede week. Daarom werd gekozen voor 10 mei, de verjaardag van zijn aankomst in 1873 in Molokai.

De geschiedenis van Damiaan van Molokai, geboren als Jozef De Veuster is genoegzaam bekend.
Hij was de zevende telg in een boerengezin in Tremelo. Net als zijn oudere broer werd hij Broeder Pictus en kreeg de toestemming om te gaan werken als missionaris in Hawaï. In die tijd werden de leprapatiënten van Hawaï verzameld op het eiland Molokai, waar ze noch geestelijke, noch medische verzorging kregen. Het idee van Damiaan, dat ze tenminste een priester konden gebruiken, viel niet in goede aarde bij zijn oversten. Maar hij zette door.

Hij was er niet alleen priester maar ook dokter, verpleger, timmerman en begrafenisondernemer en zette er een georganiseerde gemeenschap op. Elf jaar later werd bij hem zelf lepra vastgesteld. Tot 14 dagen voor zijn dood, op 15 april 1889, bleef hij nog de zieken verzorgen.
Zijn zelfopoffering fascineert sindsdien mensen van over de hele wereld. Dit leidde uiteindelijk tot zijn heiligverklaring op 11 oktober 2009.

Sinds 1 februari is Lochristi Damiaanactiedorp 2014. Een gegeven waaraan we met Lochristinaar nog geen aandacht aan besteed hebben.

Nochtans hebben wij een diep respect voor de man die in 2005 door de Canvas-kijkers tot grootste Belg verkozen werd. We nemen daarom deze feestelijke dag als aanzet voor een aantal bijdragen rond dit thema.

Lochristi is de derde Vlaamse gemeente die als zich Damiaanactiedorp mag engageren, na Stabroek en Herne. Nog voor de officiële start op01 februari werd in de bibliotheek van onze gemeente een informatievergadering gehouden en later een kerncomité opgestart. Sindsdien bleef het stil. Maar dit wil zeker niet zeggen dat men niet actief was.

Op 15 mei zal om 20 uur, ten voordele van de Damiaanactie, een orgelconcert plaats vinden in de kerk van Zaffelare. Hier zal Lochristi ook officieel de fakkel overnemen van Herne als Damiaanactiedorp en zal op de receptie in primeur het speciale Damiaanbier kunnen geproefd worden.

Het kerncomité van Lochristi klopte eind 2013 ook al aan bij kunstenaar Thierry Lauwers, ondertussen al een jaar geleden verhuisd naar Zomergem maar voor eeuwig verbonden aan onze gemeente.

Thierry, oud-paracommando met een gouden hart, moest uiteraard niet lang nadenken over zijn engagement. Het resultaat is een fantastisch beeld van Pater Damiaan dat we eerder deze week mochten bewonderen.

Uiteraard met vakkundige uitleg en doorspekt met anekdotes. Het relaas van dit bezoek krijgt u in een volgende bijdrage.