Lootse Kunst te Huur

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)

Graag uw huis opfleuren met een kunstwerk, beu gekeken op die reproductie aan uw livingmuur? Keuzestress om een origineel kunstwerk te kopen? Dan wordt het hoog tijd eens een bezoekje te brengen aan het Schoon Verdiep in het gemeentehuis van Lochristi.

Persoonlijk vind ik de opstelling van de tentoonstelling wat ongelukkig.
Deels verstoken tussen een fotokopieermachine en een aantal bureeldeuren doet dit afbreuk aan hetgeen men een tentoonstelling noemt.
Ook het gegeven dat er op deze plaats weinig externe passage is, terwijl het succes afhankelijk is van gerichte bezoekers, maakt dat dit mooi initiatief toch met enige handicaps te maken krijgt.

Waarom niet uitwijken naar het polyvalente zaaltje in de bibliotheek, een plaats waar sowieso heel veel bezoekers komen?

Cultuurambtenaar Mieke Imschoot: ‘We hebben andere mogelijkheden binnen het gebouw onderzocht, maar het bleek niet haalbaar om de werken samen te houden.
En een versnippering wouden we vermijden, kwestie om overzichtelijk te blijven.
De tentoonstelling loopt bovendien een maand en een ruimte zoals de polyvalente zaal hiervoor zolang vrijhouden, is geen optie.’

Momenteel is er reeds een aantal werken verhuurd, dit project is blijkbaar levensvatbaar?

Mieke Imschoot: ‘Dit is nu de tweede editie en door het concept te herhalen proberen we dit te verankeren. Continuïteit is belangrijk, werkt drempelverlagend.
Het maakt kunst ook minder elitair.’

Een aantal deelnemende kunstenaars lijkt me geen onbekenden binnen de Lootse kunstscène?

Mieke Imschoot: ‘Enkele kunstenaars namen inderdaad reeds eerder deel aan ‘Kunst omdat het Moet’, het tweejaarlijkse kunstenfestival.
Ook met ‘Kunst te Huur’ willen we de filosofie behouden een doorsnede te zijn van wat  er op artistiek vlak leeft binnen de gemeente.
Wij bieden een forum aan, willen een doorgeefluik zijn.
Het concept is vrij eenvoudig: je maakt een keuze uit de tentoongestelde werken van lokale kunstenaars en huurt die aan 30 euro (plus een klein extraatje voor de verzekering, nvdr.) voor een jaar, democratischer kan niet!’

Nog tot en met zaterdag 27 april kan je op de eerste verdieping deze tentoonstelling bezoeken tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.
Aan het loket voor Cultuur en Toerisme kan je intekenen om een kunstwerk te huren.

Meer info:
Cultuurdienst
09 326 88 27
cultuur@lochristi.be