Macon, Fuissé en Cluny

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)

imgp4915Op de autosnelweg zie je hem pronken, de ‘roche Solutré'. Terwijl de streek gedurende tienduizenden jaren erodeerde bleef hij koppig weerstand bieden. In deze streek van Frankrijk liggen de wijngaarden van Macon, de abdij van Cluny en opmerkelijke wijnappellaties zoals Pouilly Fuissé en Saint-Véran. Je vindt hier quasi geen rode wijnen. Chardonnay is hier koningin.

imgp4902De abdij van Cluny, midden in de stad gelegen, werd in 910 gesticht en ontwikkelde zich heel sterk tot in de 12e eeuw. Het werd het moederklooster van meer dan 1.000 kloosters van de Cluniacenzerorde, verspreid over Europa. In de 16e eeuw kent de abdij een eerste dieptepunt maar de Franse Revolutie betekende de ontbinding van de kloosterordes. In 1798 worden de gebouwen verkocht en deels ontmanteld. Toch is wat overblijft nog imposant genoeg om er enkele uren in rond te dwalen. Het moet immens geweest zijn.

We logeerden in La Vineuse, een klein gehucht enkele kilometers buiten de stad in een oase van rust. Ook hier vooral ‘allochtonen' die het gehucht quasi volledig opkochten en de diverse chique en authentieke optrekjes zorgvuldig restaureerden om er gastenkamers te maken of om er in de vakantie en de weekends te verblijven.

imgp4909De wijnen van Pouilly, Fuissé en Saint-Véran zijn bij ons heel goed gekend en veel wijnhuizen zijn ook hier vrij te bezoeken. Je bent er erg welkom en de gastheer of vrouw geeft graag uitleg over de noeste arbeid in wijngaard en kelder. Terwijl Saint-Véran fruitige witte wijnen oplevert, die eerder jong gedronken worden, is Pouilly-Fuissé droger met meer minerale accenten en daardoor wat strenger. Deze wijnen kunnen ouderen en passen erg goed bij stevige visschotels, ook van riviervis.