Mangetout

Evarist Ganzelever
2 reactie(s)

manget2Justine, Tom en Michiel zijn afkomstig van Wetteren en baten sinds 2008 een traiteurzaak uit in Lochristi, Mangetout. Nu ze voor het tweede opeenvolgend jaar zijn opgenomen in Culinaire Ambiance en wij al een tijdje hun delicatessen erg appreciëren, is het tijd voor een wat Bourgondisch portret.

Tot voor een jaar nam ik deel aan de wijnproeverijen van Ambiance. Het is een culinair tijdschrift, het sterrenmagazine voor de hobbykok dat dit jaar 25 jaar bestaat. Dirk De Prins is hoofdredacteur maar is wellicht veel bekender als jurylid in ‘Mijn restaurant' of als stem op Radio 2 in het programma ‘De Madammen'.
topwinkelMoeder Justine werkte vijf jaar een in een wat gelijkaardige zaak in Wetteren en had zo al heel wat ervaring opgedaan. Pas toen zoon Michiel afstudeerde aan de hotelschool in Brugge en her en der in binnen- en buitenland stages had gelopen, kwam de uiteindelijke jobkeuze ter sprake. Zou Michiel in een restaurant gaan werken, er zelf eentje beginnen of ? . Zo is stilaan het idee gegroeid om een eigen zaak te starten. Oudere broer Tom had aan de Mercator Hogeschool een commerciële opleiding genoten en was actief in de autoverkoop. Gastronomie speelde al een hele tijd een belangrijke rol in de familie. Lekker eten en drinken, experimenteren met goede producten en gerechten waren stilaan een familietrek. Het zijn echte foodies. Commercieel zijn ze niet over één nacht ijs gegaan. Een marktonderzoek leidde hen richting Lochristi en zo werd beslist een delicatessenzaak te beginnen. Na twee jaar hebben de twee broers en Justine Mangetout laten uitgroeien tot een kwaliteitszaak, gekend tot ver buiten de gemeentegrenzen.
Over hun winkel zeggen ze zelf: " Met Traiteur-Mangetout willen we een zaak die voor kwaliteit gaat en service biedt. We willen ons onderscheiden van andere winkels door onze producten, productkennis en service. Bij ons krijgen de klanten informatie over de delicatessen die ze kopen evenals tips hoe alles te bereiden en te serveren."

mange1Ze werken met seizoensgebonden producten die ze alleen in de periode verkopen wanneer ze topbest zijn. We mochten ervaren dat ze slechts enkele weken maatjes verkochten.
In dewinkel vind je meer dan 100 soorten kazen en ook deze worden zorgvuldig seizoensgebonden gekozen en aangeboden. Zo'n kaas is de Langres, op zijn best in de zomer en herfst. Ze is afkomstig uit de Bourgognestreek en is echt sterk aromatisch met een dierlijke impressie. Volgens de legende verstopten de boeren deze kaas in de stal om heffingen te ontlopen. De kazen worden niet gekeerd en zo ontstaat een kuiltje ‘la fontaine'. De rijping wordt soms verfijnd met armagnac.
Ze hebben geen ambitie om een minisupermarkt te zijn. Je kunt er naast heel veel verse producten ook wijn uit verschillende landen vinden of speciaal Italiaans brood. Naast de winkel die het belangrijkste is en blijft bieden ze ook traiteurdiensten aan. Homecooking kan ook maar dan beperkt tot 60 personen. Wie een grotere groep (tot 300 personen) paella van de bovenste plank wil aanbieden, kan eveneens op hen beroep doen.

Zowel vorig als dit jaar zijn ze verkozen tot topwinkel en zo zijn er niet veel in Vlaanderen. Zoiets moet je natuurlijk verdienen. Een anonieme recensent komt langs na een of andere tip en bekijkt de zaak onder het motto: " Loont deze de moeite?" Daarna worden verschillende producten aangekocht en wordt de productkennis getest. Interieur, topproducten en exclusiviteit spelen mee.
Meer informatie: Mangetout - Dorp West 87/3 - 09/326 07 00 - www.traiteur-mangetout.be
info@traiteur-mangetout.be