Maria Maria, ik hou van jou

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Mariamaand Zaffelare

© JMDB

Het is niet meer zo dat voor de jaarlijkse kapelletjesrondgang in Vlaanderen mensen elkaar gaan vertrappelen, zoals tijdens de jaarlijkse hadj voor moslims in Mekka.

Het leek mij dan ook allesbehalve van deze tijd, toen ik een uitnodiging voor deelname aan meivieringen in de brievenbus vond.

Ik behoor dan ook niet tot het soort publiek van hoogbejaarden dat deelneemt aan deze jaarlijkse vieringen in mijn dorp. Jaar na jaar zie ik dit folkloristisch treffen dan ook slinken qua deelnemers.Het lijken wel restanten van een oldtimerclub die zichzelf aanzwengelen.

De tijd sleet het laagje vernis aan de buitenkant van de Katholieke Kerk af, waardoor het lucratieve compromis tussen christendom en commercie kwam bloot te liggen.

De verering van Maria - en bij uitbreiding de gehele Roomse Walk of Fame - is dan ook ten dode opgeschreven in onze contreien waar secularisatie me een natuurlijke evolutie van het gezond verstand lijkt. Al stel ik het rustgevende effect dat rituelen op mensen heeft niet in vraag. En, zolang er mensen zijn die gemoedsrust vinden in het aanbidden van de plaasteren moeder-godheid, mag deze wat kinderlijk-naïeve volksvroomheid voor mijn part nog even blijven nazoemen.

Het systeem werkt beslist als groepstherapie en is dan weer een stuk goedkoper dan een bezoek aan een psycholoog, waar een consult algauw 70 euro kost.

Maria Maria