An Mestach - Kunst aan de Gang

Evarist Ganzelever
3 reactie(s)
An Mestach - Kunst aan de Gang

© JMDB

De ene editie van Kunst aan de Gang is de andere niet, en gelukkig maar, dachten we zo. Soms ga je door de gang van het gemeentehuis in Lochristi en blijf je er stilstaan.

Stilstaan bleven we bij het werk van An Mestach. Deze ergotherapeut is bescheiden en noemt zichzelf niet echt een kunstenaar. Aan ons om dit laatste tegen te spreken. Abstract werk, zoals An ons toont, lijkt voor toevallige passanten misschien tamelijk gemakkelijk te maken, maar wie er echter even dieper op ingaat, weet dat dit eigenlijk uitdagender werk is dan een klassiek schilderij. An tekende altijd al graag, had als kind reeds een creatieve drive in zich. 8 jaar teken- en schilderles bij Hugo Van Daele in Mariakerke liggen dan ook aan de basis van haar interesse in abstract schilderen en de moderne kunst.

Kunst aan de gang An Mestach

"Het is moeilijk verwoorden hoe mijn werk tot stand komt. Het is vooral een vertaling van de gemoedstoestand van het moment. Ik maak eerst de achtergrond, dan volgen vaak de kleuren blauw en bruin die een soort beeld beginnen te scheppen dat  mensen hun verbeelding in beweging zet. Tijdens het schilderen begin je er dingen in te zien, dingen die anderen dan weer anders zien en dat is wat abstract werk doet: de verbeelding alle kansen geven."

En dat die verbeelding soms verder reikt dan schilderdoek, acryl en paletmes bewijst An op zaterdagochtend, wanneer je haar kan vinden in de lokalen van Orphanimo, waar ze crea-atelier geeft aan kinderen. Naar de toekomst toe wil An zeker blijven schilderen. Zo is ze momenteel, samen met een amateurfotograaf, bezig aan een project waarbij ze zwart-witfoto’s een eigen, kleurrijke interpretatie geeft.

We zullen beslist nog van haar horen, al is zien hier belangrijker!

Kunst aan de gang An Mestach