Michiel Hendryckx in de Sint-Baafsabdij

Jean Marie
0 reactie(s)
Michiel Hendryckx Sint-Baafsabdij

© JMDB

‘ Het verlangen naar Frankrijk’ is voor Michiel Hendryckx een ode aan het mooiste land van de wereld. In de unieke en historische setting van de Sint-Baafsabdij kun je tot 11 juni 2017 deze prachtige fototentoonstelling beleven.

Michiel Hendryckx werd in Adinkerke geboren en dat is vlakbij ‘de schreve’. Bray Dunes is buurgemeente. In 1969 kwam hij naar Gent en woont er nog altijd. Als kind ging hij in de vakantie bij zijn oom op de boerderij in Normandië logeren en zo ontstond de liefde voor Frankrijk.

Zelf kocht hij in de bosrijke streek van de Argonne (NO Frankrijk) een huis en zo werd La Douce zijn tweede vaderland. Hij reisde voor veel programma’s (oa De Bende van Wim) door het land en legde vele duizenden kilometers af.

Waarom de Sint Baafsabdij?

Michiel Hendryckx: “ Vooral het onaffe van de abdij trekt me aan. Er is niets kapot gerestaureerd. Men voelt er nog volop de tijd. En hoe paradoxaal ook, daardoor wordt de plek precies tijdloos. De monumentale oude refter is één van de mooiste ruimtes van de stad. Daar mogen tentoonstellen is meer dan een grote eer. De spanning tussen de korrel van het oude klooster en het precieze van mijn foto’s. Het zal wonder zijn.

Mijn vader was architect en even had ik ook het idee dat te worden. Als voorbereiding op die studie kwam ik in de artistieke humaniora van Sint-Lucas Gent terecht. De opleiding zoals ze toen bestond, bestaat niet meer. Veel wiskunde, kunstgeschiedenis en tekenen. Volle dagen van meer dan tien uur. In de schetsles gingen we dikwijls tekenen in de Sint-Baafsabdij. Toen heette de site nog ‘Het museum voor stenen voorwerpen’. De plek is me altijd dierbaar gebleven.”

Sint Baafsabdij Michiel Hendrickx

De foto’s zijn opgehangen aan de schuin opstaande grafstenen van de immense middeleeuwse refter. De tentoonstelling is een zoektocht naar de ‘savoir vivre’, de levenskunst die onze Zuiderburen beheersen. Het is ook – voor wie Frankrijk wat kent – een fotoboek met veel intimistische ankerpunten van vroegere reizen naar dit vakantieparadijs. Zelf trokken we er met de fiets heen, later met de trein en een volgeladen auto. Het was vaste gezinsvakantie door berg en dal, in steeds andere streken van noord tot azuur.

De rust en stilte van de abdij en de tuin tussen de ruïnes maakt beleving en ook een vleugje nostalgie mogelijk.

Het boek dat naar aanleiding van deze tentoonstelling werd uitgegeven, is de kunstversie van een toeristische gids door Frankrijk vol unieke invalshoeken.

Waar?

Sint-Baafsabdij, Voorhoutkaai, 9000 Gent (vlakbij station Gent-Dampoort) van 10 – 18 uur behalve op maandag. Extra avondopening op donderdag 27 april 2017. Individueel tarief: 8 euro. Meer informatie op www.historischehuizengent.be