Mis en bouteille in Lochristi

Evarist Ganzelever
1 reactie(s)

hedwig5Hedwig Mertens is al heel lang met wijn bezig. Toch deed hij voordien iets totaal anders. Nu gaat hij de wereld rond om wijn te kopen en te verkopen. Af en toe vind je hem bij zijn Mis en Bouteille in de Dorpstraat 42.
We kennen hem al een tijdje en vonden het tijd voor een portret van deze internationaal bedrijvige wijnhandelaar nu er op elke Lootse hoek wijn te koop is. De zaak is sinds 2000 gevestigd in Lochristi en je kunt er elke zaterdag van 10 tot 15 uur terecht voor deskundig advies en een weloverwogen aankoop. Voordien had hij met vrouwlief een eigen restaurant en hij werkte ook bij ISPC.

Mijn schooltijd situeerde zich in het economisch hoger onderwijs, specialiteit verzekeringen. Maar de wijnmicrobe had ik al vroeg te pakken. Bij ons thuis werd er al eens een glas wijn gedronken en ieder jaar was er een leuke vakantie in Frankrijk met aandacht voor de gastronomie, wijn en de Tour. Bovendien was de oom van mijn vader iemand met een verantwoordelijke functie bij de ‘dienst accijnzen' en ook via deze weg kwam wijn aan bod.
Jaren na mijn schooltijd begon ik aan een avondcursus in de hotelschool van Onderlegd en kort nadien begon ik samen met mijn echtgenote Anne een restaurant in Denderleeuw. In die periode ging ik mij meer en meer toeleggen op wijn. Het werd een passie en het volgen van een opleiding ‘sommelier' was een logisch gevolg. In onze omgeving begreep men dit eerst niet zo goed omdat we uit een familie van verzekeraars kwamen.
hedwigHet restaurant en de cursus: het was een zware periode en al vlug had ik begrepen dat naast Frankrijk ook andere wijnlanden meer dan interessant waren. Iedere vakantie kwam er wel één of andere wijnstreek aan bod. Mijn voorkeur ging uit naar de Rhône-wijnen. Nadien kwam Italië en later Spanje wat niet onbelangrijk was. Ik zal nooit de ontmoeting vergeten met de eigenaar van CH Rayas, de directeur van Château Margaux en zijn grootmoeder, Gaja, de eigenaar van Mas de Daumas Gassac en nog zoveel minder bekende maar gedreven producenten.
Na elf jaar maar vooral door het risico op onteigening lieten we met veel spijt in het hart het restaurant over als taverne aan een brouwerij. Toen startte het verhaal ISPC.

In oktober 1996 startte ik samen met mijn toenmalige vennoot de firma ‘Mis en bouteille' en we vestigden ons in een bedrijvencentrum in de omgeving van het UZ te Gent. Aan dit alles ging een lang parcours vooraf en ik zit nu meer dan 25 jaar in de wijnstiel. Samen met mijn toenmalige collega waren we actief bij de opstart van de bekende horecagroothandel ISPC waar we bijna vier jaar in de wijnafdeling werkten. Zoveel jaren later ben ik nog altijd fier dat ik er toen bij was want het was een bijzonder mooie tijd. Voor we naar Gent kwamen waren we eerst ongeveer vier maanden actief in de vestiging in Breda. Het was onze taak om een assortiment samen te stellen voor de Belgische markt. De start van dit bedrijf kreeg veel aandacht en zeker ook de wijnafdeling. De eigenaar, de familie Fourcroy is immers heel erg bekend in deze wereld.
Het was voor mij een leerzame periode, niet zozeer op het gebied van wijnkennis maar wel op gebied van aankoop, cijfers en budget. Het zou later nog van pas komen. Mijn wijnblik verruimde omdat ze in Nederland al lang bezig waren met het ontdekken van niet-Franse wijnen.

hedwig4De wijnhandel is een mooie job maar nog mooier is het voor de wijnmaker. Wijn is dikwijls een passie maar de handel vraagt toch enig realisme. Ik leerde de markt goed kennen.
In 1996 hadden we andere ambities en begonnen van nul onze eigen wijnhandel met rechtstreekse invoer uit Frankrijk en Portugal. Ik denk dat het als starter vandaag onmogelijk zou zijn om met een beperkt budget het vertrouwen van de leveranciers te winnen. Die eerste maanden waren natuurlijk niet gemakkelijk. We moesten onze nieuwe producten voorstellen en het vertrouwen winnen van de toekomstige klanten. Maar we ploegden voort en deden alles zelf. Vrij vlug waren we bekend in horecamiddens voor een goede verhouding prijs-kwaliteit. Dat is nog steeds ons handelsmerk. Ik ga vooral op zoek naar jonge wijnmakers met een visie en een pak gezonde ambitie en waarmee het klikt! Daarom zijn het niet steeds grote namen die vaak weinig interesse hebben in een hechte samenwerking. Na ongeveer drie jaar de handel te hebben uitgebaat in Gent zochten we een geschikt pand en eerder toevallig kwamen we in Lochristi terecht. Ik kende de gemeente van onze fietstochten op zondag en het leek ons een leuke opportuniteit om ons in deze levendige gemeente te vestigen.

In de Dorpsstraat kochten we een pand en na ingrijpende verbouwingen konden we in 2000 verhuizen. Mijn collega Frank kreeg een spijtig ongeval tijdens de werken en verliet enige tijd later de firma. Daar stond ik dan alleen.

De wijnwereld is in feite een kleine wereld en enkele maanden later kwam het tot een overeenkomst met mijn huidige vennoot, Hans Bert. Hans is iemand met een Delhaize achtergrond net zoals mijn eerste vennoot. De taken werden verdeeld. Hij bezoekt onze horecaklanten en tot op vandaag doet hij deze job met veel plezier.
Sinds vorige maand is hij ook verantwoordelijk voor de verkoop van wijnen aan de particuliere wijnliefhebber. Iedere zaterdag kunnen de mensen bij ons terecht, ook voor vragen over wijn en gerecht, proeverijen, ...
Sinds enkele jaren hebben we een verkoper in dienst en zijn we ook actief in de rest van Vlaanderen.

Een volgende grote stap kwam er toen ik de mensen van de SWD GROUP uit Madrid ontmoette op een wijnbeurs in Londen. SWD heeft tien bodegas waarvoor zij ondermeer de export regelen (www.swd.es). Wat heel rustig begon, evolueerde naar een hechte samenwerking. We kregen de exclusieve verdeling van hun wijnen. Sinds 2009 evolueerde de samenwerking zo dat een nieuw bedrijfje werd opgericht, Elegant Wines Int bvba. Op die manier worden hun Spaanse wijnen, naast andere geëxporteerd en ontwikkelen we nieuwe brands in regio's waar zijzelf nog niet actief zijn. Zo zijn we op dit ogenblik present in Singapore, Jakarta, Hong Kong, Boekarest en België natuurlijk. We zijn nu op zoek naar een geschikte partner voor de Scandinavische landen. Dit alles staat natuurlijk nog in zijn kinderschoenen maar toch pendel ik vaak tussen Madrid en Lochristi en enkele weken geleden maakte ik kennis met de Aziatische markt.
Ik wil hier heel nuchter blijven maar wat ik gezien heb is fabuleus. Het is zeker dat in die landen zaken te doen zijn en niet alleen voor wijn! Maar anderzijds zijn de regels en voorwaarden zeer streng. Een nieuwe uitdaging dus.

hedwig3Maar vandaag ben ik vooral actief met Mis en Bouteille. Het is iedere dag een uitdaging om goede producten te ontdekken en ze te verkopen. We komen in contact met chefs en uitbaters van de meest diverse restaurants en dan is wijn op restaurant een onvermijdelijk item. Het is bekend dat de kosten voor het uitbaten van een restaurant hoog zijn omdat het arbeidsintensief is. We schrikken soms ook wel eens als we de prijs van wijn zien op een wijnkaart maar laat mij er vooral de nadruk op leggen dat er vandaag heel wat verantwoorde uitbaters zijn die op zoek gaan om goede producten aan te bieden tegen een correcte prijs.
Het is mijn taak om degelijke wijnen aan te bieden aan een interessante prijs en laat ik er maar direct bij zeggen dat wij daar geen patent op hebben maar het is ook gemakkelijker gezegd dan in de praktijk gedaan.
Met de wildgroei van kookprogramma's op TV, de vele magazines over gastronomie, de onnoemelijk vele cursussen over wijn ( de meeste ervan zijn overbodig ) zien de mensen vaak het bos door de bomen niet meer.
Het is alsof er een algemene vervlakking toeslaat. Iedereen wil kunnen koken en wijn proeven en bespreken zoals TV. Wijncommentatoren stijgen boven zichzelf uit wanneer ze in de weekendeditie van één of andere krant of tijdschrift alweer vele wijnen van commentaar denken te moeten voorzien. Ze geraken soms in een roes van waanzin wanneer enige roem hun deel wordt.

De feestdagen komen eraan en ik kan het niet genoeg zeggen: wijn maar ook koken is een stiel en iedere amateur of liefhebber kan zich volgens mij verdienstelijk maken door creatief maar rustig zijn of haar gasten te verwennen met mooie ingrediënten. Dit geldt ook voor de wijn want de beste wijn is deze die jezelf graag drinkt. In Lochristi kom je zeker aan je trekken wat goede wijnen betreft. We zijn natuurlijk niet de enigen. Het aanbod is groot is in onze gemeente en het niveau hoog, ieder in zijn segment.
Voor de nabije toekomst hoop ik nog heek veel goede betaalbare wijnen te kunnen voorstellen ongeacht voor mij uit welk land ze komen.

Ik wens iedereen die dit leest een gelukkig, warm maar vooral gezond 2011 toe ! Proost.
Meer informatie : www.misenbouteille.net