Music on Sundays – “VIVA COLONIA”

Bennie
0 reactie(s)

Het is weer carnaval. Naar aloude katholieke traditie wordt er nog een keer gefeest in de dagen voor Aswoensdag. Dan begint de vastenperiode. De oorsprong van het woord dient vermoedelijk ook gezocht in het Italiaanse “Carnem Levare”: het wegnemen (of ontberen) van vlees.

Carnaval was dus van oudsher een eetfestijn. De Romeinen vierden later het feest van de saturnaliën dat veel kenmerken van het hedendaagse carnaval had zoals drink- en eetgelagen, een soort Prins Carnaval, vermommingen en optochten door de straten.

Bij ons is het vieren van dit feest veelal een streekgebonden gebeuren. Denken we bijvoorbeeld maar aan Aalst, Binche, enkele regio’s in Limburg en ook Gent-Ledeberg.

Toch is dit maar klein bier vergeleken bij het feestgedruis in Brazilië of…Duitsland. Bij onze oosterburen, in de Rijnstreek, is dit een waar volksfeest met Keulen - of Köln op zijn Duits - als epicentrum. Op Rosenmontag, de maandag van karnaval, is er de grote optocht die maar liefst 1,5 miljoen toeschouwers naar de stad lokt.

Hier heb je winkels die het hele jaar door enkel carnavalskledij verkopen, of muziekgroepen die beroemd geworden zijn door hun repertoire vol carnavalhits.
De bekendste en meest succesvolle band is ongetwijfeld de “Höhner” (wat in het Kölsch-dialect “kippen” betekent). Een Keulse groep die in 1972 opgericht werd en nog steeds top is. De bezetting wijzigde al een paar maal en in 2015 vertrokken ook de beide laatste originele bandleden.

De groep wil verjongen en ook meer optredens doen over heel Duitsland. De band brengt vooral liedjes in het Keuls dialect op Ierse muziek, wat hen vrijwel elk jaar een dikke hit oplevert. Meer dan vijf miljoen Cd’s van de “Höhner” gingen al over de toonbank. In de carnavalsperiode doen ze zo’n 200 optredens, soms meer dan 10 op een dag!

De band heeft al lang een cultstatus bereikt en hun songs worden al gecoverd, zelfs door buitenlandse groepen. Zo ook hun bekendste hit “Viva Colonia” die onze eigen Romeo’s brengen als “Viva de Romeo’s”. Maar vandaag nog eens het origineel. Een origineel dat in 2003 uitgebracht werd, maar liefst 53 weken in de Duitse hitparade stond en waarvan 150.000 exemplaren verkocht werden.

Een origineel dat ondergetekende vandaag zeker zal horen, want…zoals elk jaar terug voor een “verkleed weekendje” naar Keulen.
Veel plezier met “Viva Colonia”.