Music on Sundays: “Op een mooie pinksterdag”

Bennie
1 reactie(s)
Music on Sundays: “Op een mooie pinksterdag”

Voor onze “Music on Sundays” van vandaag vonden we, helemaal onderaan in onze schatkist, een oud – maar erg passend - nummer.

"Op een Mooie Pinksterdag” komt uit de musical "Heerlijk duurt het langst". Begin jaren 60 wordt Annie M.G. Schmidt - die u ongetwijfeld kent van de kinderboeken “Jip en Janneke” - opgebeld door een heer die zegt: “Mijn naam is John de Crane. Piet Meerburg en ik hebben het plan een Amerikaanse musical uit te brengen met Conny Stuart in de hoofdrol. Wij willen u vragen die musical te vertalen.”
Annie antwoordt bits: “Zolang ik zelf nog zoveel ideeën heb, vertaal ik niets. Dag meneer Kramer.” Nog diezelfde dag komt het gezelschap bij haar op bezoek: “Als u dan zelf zoveel ideeën hebt, mevrouw…”

Dat bezoek is het begin van “Heerlijk duurt het langst”, de eerste van zeven musicals van Annie M.G. Schmidt. Deze eersteling handelt over een echtpaar met een dochter van zestien. De echtgenoot gaat vreemd met zijn secretaresse en moet het huis verlaten. Maar uiteindelijk brengen de zorgen over de dochter - die een nogal dartel leven leidt – het echtpaar terug bij elkaar.
In deze musical dus ook het liedje “Op een mooie Pinksterdag”, waarin de vader terugblikt op de band met zijn dochter. Vooral tekstueel erg sterk.

Aanvankelijk was hij haar grote held:
“Vader was een mooie held, vader was de baas
Vader was een duidelijke mengeling van onze lieve Heer en Sinterklaas”

Maar de dochter groeit op …
“Morgen kan ze zwanger zijn
'k Kan ook nog vandaag
't Kan van de behanger zijn, of van een Franse zanger zijn,
Of iemand uit Den Haag”

En uiteindelijk is de rol van vader uitgespeeld. Of toch niet helemaal?
“Vader is een hypocriet
Vader is een nul
Vader is er enkel en alleen maar voor de centen en de rest is flauwekul”

“Heerlijk duurt het langst” ging in 1965 in première en wordt beschouwd als het begin van de Nederlandse musicaltraditie. De musical werd in totaal 543 keer opgevoerd.

In ons filmpje een moderne versie uit 2015.
Geniet van deze mooie Pinksterdag!

(Bron: Top40.NL – Songinfo)