Music on Sundays: “When We Were Young” – Adèle is back!

Bennie
0 reactie(s)
Music on Sundays: “When We Were Young” – Adèle is back!

Adèle is back. En hoe! Sinds vorige week ligt haar nieuwste Cd in de winkelrekken en ondertussen ook al in de lade van onze Cd-speler.

Vier jaar verstreken sinds het verschijnen van haar vorige album, dat een hele resem hits bevatte als “Rolling in the Deep “, “Someone Like You” en “Set Fire to the Rain”. Twee dagen na haar 25ste verjaardag begon de Britse zangeres met het schrijven van de nieuwe nummers. Het album kreeg dan ook de toepasselijke titel “25” mee. Ook haar twee eerdere Cd’s verwezen naar haar leeftijd bij de opnames (Nvdr: de albums “19” en “21”).

In 2007 was internet nog Adèles springplank. Een vriend plaatste toen haar demobandje op MySpace. Het bracht haar veel positieve reacties en een contract bij het platenlabel XL Recordings op. Na twee singles kwam begin 2008 haar debuutalbum “19”uit.
Adèle besloot nu echter het voorbeeld van Taylor Swift te volgen en haar nieuwste plaat niet te streamen. Geen “25” op Spotify, My Space of Apple Music. Het zorgt voor de nodige kritiek. Wie haar nieuwste album wil, moet betalend downloaden via iTunes of naar de Cd-winkel.
Een aanpak die Adèle geen windeieren legt, want in nauwelijks 72 uren tijd ging haar album 2,44 miljoen keer over de toonbank. Ze verpulvert zo alvast het 15 jaar oude record van de Boyband N’Sync die 2,41 miljoen exemplaren van hun Cd verkochten in een week.

Dit derde album is tegelijkertijd heel klassiek en toch vernieuwend. Van de 11 songs op de plaat zijn er zeker een vijftal echte “Adèle-songs”. Maar voor het eerst gebruikt de Britse zangeres, die zich voordien liet omringen door klassieke muzikanten, ook elektronische beats en strijkers uit een doosje.

Op 23 oktober verscheen de eerste single “Hello”. Een ijzersterk nummer met een heel erg mooie videoclip waarmee alle records verbroken werden. Vijfentwintig miljoen views in 24 uur, honderd miljoen keer bekeken in de eerste vijf dagen en ondertussen staat de teller op meer dan een half miljard!
De voorbije dagen lanceerde Adèle de tweede single, met een videoclip die ze postte op haar eigen youtube-pagina. Daarin zingt ze live, in een tot studio omgebouwde kerk, het wondermooie “When We Were Young”. Een song die ook van Elton John had kunnen zijn en haar favoriete nummer van dit nieuwe album is.

Eerder deze week raakte bekend dat de Britse volgend jaar een Europese tournee plant, die haar ook naar België brengt. Er zijn twee concerten voorzien in het sportpaleis van Antwerpen, op 12 en 13 juni 2016. Tickets reserveren kan vanaf 02 december. Misschien een mooi geschenk voor onder de Kerstboom?

Geniet in afwachting alvast van “When We Were Young”.