Music on Sundays – 50 jaar “Bridge Over Troubled Water”

Bennie
0 reactie(s)

© Tekst Bennie Vanderpiete

Vorige zondag was het - dag op dag - 50 jaar geleden dat het legendarische duo Simon and Garfunkel hun album “Bridge over Troubled Water” uitbrachten. Een gouden jubileum, al zullen beide heren dit vermoedelijk niet uitbundig gevierd hebben.  

Simon en Garfunkel waren schoolkameraden en al op jeugdige leeftijd zongen ze samen liedjes van o.m. de Everly Brothers. In 1956 begon hun officiële carrière als het duo “Tom and Jerry”. De lange Art Garfunkel als Tom Graph en de veel kleinere Paul Simon als Jerry Landis. Ze scoorden na één jaar al hun eerste hit “Hey Schoolgirl”, maar het bleek een eendagsvlieg. Ze gingen daarom maar elk hun eigen weg en Paul Simon trok naar Engeland. Tot ze elkaar in 1962 terug tegenkwamen en besloten om opnieuw samen op te treden, nu onder de naam “Simon and Garfunkel”.

Toen hun muziek in 1967 gebruikt werd voor de film “The Graduate” – denk maar aan het liedje “Mrs Robinson” - kwam hun carrière in een stroomversnelling. Heel wat hits volgden en in 1970 bracht het duo de single “Bridge Over Troubled Water” uit, de titelsong van hun gelijknamige elpee. Maar liefst 800 uur hadden Paul Simon en Art Garfunkel in de studio doorgebracht om de 11 nummers van hun nieuwe album op te nemen.

De samenwerking tussen Paul Simon en Art Garfunkel verliep in het begin zeer goed, maar steeds meer begonnen frustraties en ergernissen te spelen. Ze hadden regelmatig ruzie over wie het zeggenschap mocht hebben bij de liedjes, en dat eiste zijn tol.
Ook bij “Bridge Over Troubled Water” was dit het geval. Paul Simon schreef het nummer, maar Art Garfunkel deed de voornaamste zangstem. En dat lag moeilijk bij Paul Simon die, aldus Garfunkel, ook leed onder zijn kleine gestalte. Pikant detail is dat Art Garfunkel het nummer eerst niet wou zingen, omdat het volgens hem niet bij zijn zangstem paste. Niet alleen het water was dus troebel, ook hun verstandhouding bleek dit te zijn.

Hun 5de elpee werd zo ook hun laatste gemeenschappelijke album want het duo besloot om te splitten. En dat net na de relaese van wat hun grootste succes zou blijken. Het album ging 25 miljoen keer over de toonbank en won verschillende prijzen zoals een Grammy voor beste album van het jaar 1971. Vooral Art Garfunkel heeft het nog steeds moeilijk met die split. Hij dacht destijds eerder aan een pauze van een jaar, maar de breuk was voor Paul Simon definitief.

11 jaar later traden Paul Simon en Art Garfunkel toch nog eens samen op.
Een half miljoen mensen verzamelden op 19 september 1981 voor hun concert in Central park in New York. Een memorabele avond vol evergreens als “The Sound of Silence”, “I am a Rock”, “Mrs Robinson”, “Cecilia” en “El Condor Pasa”. Het optreden werd als live-album uitgebracht. In 2004 besloten ze om toch nog eens samen op tournee te gaan (de “Old Friends Tour”), iets wat ze 5 jaar later nog eens zouden overdoen.

Eind oktober 2009 werd de 25ste verjaardag van de “Rock and Roll Hall of Fame” gevierd met optredens van o.a. U2, Metallica, Crosby, Stills & Nash, Stevie Wonder en Aretha Franklin. Ook Simon en Garfunkel traden als duo op in Madison Square Garden. En ze zongen er uiteraard ook hun allergrootste hit: “Bridge Over Troubled Water”. Fijne zondag.