Music on Sundays - ABBA is back

Bennie
0 reactie(s)
ABBA is back

Het grote succes van ABBA begint in 1974 als ze het Eurovisie Songfestival winnen. Ze namen 12 maanden eerder al deel aan de Zweedse preselecties, maar strandden toen op een derde plaats met “Ring Ring”. Het jaar nadien nemen ze terug deel, deze keer met een echt uptempo-nummer waarmee ze breken met de oubollige “balladetraditie”.

Op 6 april 1974 geeft ABBA in Brighton 16 andere landen het nakijken. Met “Waterloo” behalen ze niet alleen de overwinning, maar scoren een hit in vrijwel heel Europa en Zuid-Afrika. Het betekent ook de doorbraak in de VS. ABBA groeit uit tot een mega-groep. In 1977 volgt zelfs “ABBA-The Movie”, een film waarin de 4 bandleden de hoofdrol speelden.
De naam is een acroniem van de voornamen van de leden: de echtparen Anni-Frid (Frida) en Benny, en Björn en Agnetha. Maar het jaar 1979 begint met slecht nieuws. Samen met het verschijnen van de erg dansbare plaat “Voulez-Vous” kondigt ABBA de echtscheiding van Bjorn en Agnetha aan. Twee jaar later - in februari 1981- zetten ook Benny en Anna-Frid een punt achter hun huwelijk.

Het einde van de twee huwelijken luidde ook het einde van de groep in. Naast de echtelijke problemen, is er ook het begin van een creatieve crisis. In 1983 besluit de groep een rustperiode in te lassen. Die blijkt echter definitief.
In de tientallen jaren die volgen worden ontelbare keren immense sommen geboden voor een reünie-concert. Maar elk van de 4 bandleden is ondertussen bezig met zijn eigen solocarrière. En het water blijkt toch nog wat te diep. Ze houden de boot af. ABBA verkocht zo’n 200 miljoen albums en is daarmee een van de succesvolste bands in de muziekgeschiedenis.
Niemand die na ruim 35 jaar nog gelooft in een reünie. Maar eind april 2018 komt er – geheel onverwacht – goed nieuws. Agnetha Fältskog (68), Benny Andersson (71), Björn Ulvaeus (73) en Anni-Frid Lyngstad (72) duiken opnieuw samen de studio in. Ze nemen 2 nieuwe liedjes op. Beide songs zullen eind 2018 uitgebracht worden. Eén titel is al bekend: “I Still Have Faith in You”.

Maar beleef in afwachting nog eens “Dancing Queen”, een ABBA-nummer uit 1976 maar ondertussen steevast het hoogst scoort in jaaroverzichten.