Music on Sundays: Baboo Darabuka

Baboo Darabuka & DJ Benity feat. Astrit Stafa – Summer Jam – Een hotelkamer in Pristina. Het internet laat het eventjes afweten. Alweer.

Satelliettelevisie dan maar. Eens kijken wat de Kosovaarse medemens zoal voorgeschoteld krijgt. De obligate nieuwszenders CNN, Al-Jazeera en Fox zap ik vlug voorbij… een plaatselijk praatprogramma waar ik geen jota van versta. Volgende post: volksmuziek. Ook niet echt iets om een avond mee te doden. Jezus nog aan toe. Nog een muziekkanaal met plaatselijke pop en hiphop.
Coole boys op de motorkap van een Ferrari passeren de revue. Op het volgende kanaal doen mannen en vrouwen nogal eigenaardige dingen met elkaar.
Amaai mijn rug.
Ik besluit dan maar wat te lezen met de muzak van een zender gestationeerd in Kosovska-Mitrovica op de achtergrond.
Het ene onbeduidend popdeuntje volgt het andere op tot plots een aanstekelijk ritme me uit mijn boek losrukt. ’t Is eigenlijk m’n genre niet maar dit swingt!
Televisie wat luider en het geluid van Baboo Darabuka vult de hotelkamer. Passende naam trouwens. Die gasten timmeren op hun darabuka alsof ze nooit iets anders deden. De beelden van Kosovaars vrouwelijk schoon in de clip brengen me lichtjes in verwarring, maar ik kan net nog zien hoe de gitarist zijn gitaar inruilt voor een saz, een Turkse gitaar zeg maar, en later een soort Griekse bouzouki.
Deze knapperige melodietjes nog even overgieten met een flinke scheut elektronica, afkruiden met wat samples en voilà: een fris slaatje à la Kosoviène.
Laat maar komen die zomer!

Scroll naar boven