Music on Sundays: "Bakske vol met stro"

Claudine
0 reactie(s)
Music on Sundays Bakske vol stro - © Claudine De Wilde

© Claudine De Wilde

In 20 minuten en met 3 simpele akkoorden schreef Urbanus  “Bakske vol met stro”. Een schot in de roos! Want van deze controversiële hit werden zomaar eventjes 150.000 exemplaren verkocht.

Het kerstliedje, bestemd voor de B-kant van het singletje “Als Moeder zong” van  eind 1979, zorgde voor klachten, controverse, consternatie en grote verontwaardiging.  Desalniettemin prijkte het in januari 1980 op nummer 1 in de Top 30 van de BRT en Urbanus’ bekendheid schoot de hoogte in.
Urbanus durfde het aan om een parodie op het traditionele kerstverhaal te maken.
Zoals hij zelf vertelt, vond hij het als kind al vreemd dat de Drie Koningen “zulke nutteloze geschenken kwamen brengen aan Jezus : goud, wierook en mirre”. In het liedje brengen ze “een rol balatum, een pot vernis, een salami met look en een aquarium met een vis“ mee als ze komen babysitten in de koude koeienstal.

Music on Sundays Bakske vol stro - © Claudine De Wilde

Er zijn tegenstanders die menen dat de geschenken van de Drie Koningen in Urbanus’ lied belachelijk, beledigend en nuttelozer zijn dan de koninklijke mirre, de wierook of het goud. Dat zijn zij die de online sites voor tweedehands “foute kerstcadeaus” niet kennen. Die sites ontploffen van de aanbiedingen met ongewenste cadeaus. Ze kunnen misschien beter eens kijken in de hoeken van hun kasten, want daar weggemoffeld vinden ze ook vast en zeker enige gekregen prullaria.
Misschien ligt daar zelfs nog een rol balatum.

We wensen jullie zalige pakjesdagen !