Music on Sundays bij De Appelvink

Jean Marie
0 reactie(s)

Tekst JMDB - Foto Erik Willaert ©

Al gehoord van een viola da gamba, een pedal steel of een cornetto? Het zijn eeuwenoude instrumenten die nog slechts door een beperkt aantal musici in de wereld bespeeld. Vanaf dit voorjaar plaatst 'De Appelvink' deze instrumenten terug op de voorgrond, in een jaarlijks terugkerende concertreeks.

Voor meer info over De Appelvink kunt u terecht op www.deappelvink.be en we waren er bij op 29 januari 2022 in Damme.

De viola da gamba is een beetje gitaar met strijkstok of een vioolgitaar.

Vlaanderen is gekend om zijn muziekfestivals en onze conservatoria genieten wereldwijde faam. En nu revivals hipper dan ooit zijn, zouden ook niche-instrumenten zoals bijvoorbeeld de barokviool of de romantische gitaar meer aandacht mogen krijgen. Veel Vlaamse musici hebben zich toegelegd op het bespelen van niet-alledaagse instrumenten en kunnen er zelfs wonderlijke dingen mee doen en ‘De Appelvink’ geeft deze instrumenten nu de aandacht die ze verdienen.

Alexander Makay:

“Maandelijks organiseert een ‘artist in residence’ een programma rond één welbepaald niche-instrument. Als vaandeldragers voor hun niche-instrument kiezen ze een bepaalde thematiek waarrond ze twee concerten en een lecture performance bouwen. Ze krijgen ook de vrijheid om andere artiesten uit te nodigen. Daarnaast verwelkomen we een ‘writer in residence’ die per maand een concert of lezing uitkiest en die zal omkaderen met literaire of poëtische intermezzi. Voor 2022 valt die eer te beurt aan schrijfster Marieke De Maré.”

Thomas Baeté en DIALOGEN 8: The Chatterbox with Lore Binon