Music on Sundays – celloconcert van Arte Amanti

Arte Amanti organiseert in samenwerking met de Cultuurdienst van Lochristi een concert met David Poskin,  Dasha Moroz en de piepjonge Thaïs Defoort. Op zaterdag 16 maart om 20 uur is het decor hiervoor de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Hijfte.

Muziekliefhebbers kennen het internationale kamermuziekfestival Arte Amanti, in 2009 opgericht door violiste Reinilde Leyers. Voor de tiende keer krijgt Lochristi dit unieke concept: een jong, buitengewoon Belgisch talent verzorgt het voorprogramma voor bekende internationale artiesten die normaal gezien alleen in grote concertzalen spelen.

Het jonge Belgische talent is dit jaar de 16-jarige celliste, Thaïs Defoort. Het internationaal talent is de Belgische cellist David Poskin, begeleid door de Russische pianiste Dasha Moroz.

Dasha Moroz Arte Amanti

De 35-jarige Wit-Russische Dasha Moroz begon haar muziekstudies al op 3-jarige leeftijd. Haar eerste publieke optreden, op haar twaalfde, was met het pianoconcerto van Grieg, samen met het Wit-Russische Staats Symfonie Orkest. Wie herinnert zich nog dat Thomas Vanderveken een jaar zwoegde op dit pianoconcerto in ‘Thomas speelt het hard’ ? Het is dan ook niet verbazingwekkend dat Dasha Moroz zowat 16 prijzen in verschillende landen behaalde.

De charismatische 27-jarige Belg David Poskin uit Denderhoutem begon cellostudies op de leeftijd van 3 jaar bij Claudine Steenackers. Als 14-jarige werd hij toegelaten aan het Brussels Conservatorium in de klas van Edmond Baert en Didier Poskin. Hij volgde masterclasses bij verschillende bekende pedagogen als Walter Grimmer, Jérôme Pernoo, Laszlo Fenyö en Claudio Bohorques. In 2015 won hij de International Young Virtuosi Pipkov Competition in Sofia, Bulgarije.  Deze wedstrijd bereidde hij voor met de steun van zijn mentor Leonid Kerbel, pedagoog aan het Conservatorium van Brussel en The Royal College of Music in Londen.  Hij won ook een speciale prijs op een internationale wedstrijd in Malta, in Boedapest werd hij laureaat van de Internationale David Popper Cello Wedstrijd. Hij volgde lessen aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen bij Justus Grimm, aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij Jeroen Reuling en aan het Conservatorium van Amsterdam bij Dmitri Ferschtman en Vladimir Perlin.

Op het programma staan Brahms en Prokofiev. De Cello Sonate nr. 1 van Johannes Brahms in E minor, opus 38, getiteld ‘Sonate voor klavier en cello’ werd geschreven in de periode 1862-1865. Er zijn drie bewegingen:  deel 1 Allegro non troppo, in E minor, in C 4/4 tempo, deel 2 Allegro quasi Menuetto, in A minor, in ¾ met een trio in F# minor, deel 3 Allegro, in E minor, in C tempo. Brahms wou de piano als een partner voor de cello, maar dan een partner die onder geen enkele voorwaarde louter begeleidend was, maar eerder toonaangevend, waakzaam en attent. Het werk werd opgedragen aan Josef Gänsbacher, een zingende professor en amateurcellist. Het is een hommage aan Johan Sebastian Bach. Het hoofdthema en het thema van de fuga zijn gebaseerd op zijn Contrapunctus 4 en 3 van ‘De kunst van de fuga’.

De Cello Sonate in C major van Sergei Prokofiev werd geschreven in 1949, maar mocht pas in première gaan op 1 maart 1950 in de Kleine Zaal van het Conservatorium van Moskou met Rostopovich als solist en met Sviatoslav Richter aan de piano. De reden hiervan was dat het jaar voordien Prokofiev beschuldigd werd van formalisme door het Zhdanov-decreet en dat veel van zijn muziek hierdoor verboden was. Hij was echter blijven componeren, hoewel hij niet zeker wist of zijn nieuwe werk zou worden uitgevoerd. In 1949 ontmoette hij Mstislav Rostopovich bij een concert en hij was zo onder de indruk van diens talent dat hij vastbesloten was om een celloconcert voor hem te schrijven. Het celloconcerto werd onderzocht door de Composer’s Union om te zien of hij een nieuw meesterwerk had geschreven of, omgekeerd, een stuk dat ‘vijandig stond tegenover de geest van het volk’. Drie maanden later moest het weer gespeeld worden tijdens een plenaire sessie van alle componisten die in het radiocomité zaten. Pas het jaar nadien mocht het openbaar uitgevoerd worden. Het Cello Concerto heeft ook drie delen: 1 Andante-graf, 2 Moderato, 3 Allegro, ma non troppo en duurt ongeveer 25 minuten.

Tickets voor het concert kosten 8 euro, consumptie inbegrepen en kunnen besteld worden via www.lochristi.be/activiteiten, of cultuurticket@lochristi.be, of via telefoon op het nummer 09 326 92 30.

Met de volgende link kan u een voorsmaakje krijgen van het talent van Thaïs Defoort op het Concours Breughel 2016 in Flagey, Brussel. Begeleid door Maryana Kozyreva speelt ze van P. I. Tchaikowski ‘Nocturne opus 19 nr. 4’ en van E. Von Dohnanyi ‘Konzertstück opus 12 in re-major, de eerste beweging’

Voor meer mooie muziek moet u zeker naar het concert in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Hijfte op zaterdag 16 maart om 20 uur.

Scroll naar boven