Music on Sundays – “Jeanny” van Falco

Bennie
0 reactie(s)

Tekst Bennie Vanderpiete © Titelfoto Axl Jansen (Wikipedia)

Volgend weekend is er de oktober-editie van de Tuindagen. Het centrale thema is deze keer “Oostenrijk”, een land dat heel wat meer te bieden heeft dan bergen, skiplezier en keizerin Sissi.

Wenen is nog steeds de hoofdstad van de klassieke muziek. Ook in de popmuziek gooiden Oostenrijkse artiesten al hoge ogen, denk maar aan DJ Ötzi en Opus (“Live is Life”). Maar qua bekendheid komen ze niet in de buurt van Falco.

Hans Hölzel

Hans Hölzel wordt in 1957 in Wenen geboren. Hij overleeft als enige van een drieling en groeit op in een voorstad van Wenen. Al op jonge leeftijd komt zijn uitgesproken muzikaal talent naar boven. Op zijn vierde verjaardag kijgt hij een kleine vleugel. Als hij op vijfjarige leeftijd voorspeelt bij de Weense muziekacademie, wordt bij hem een absoluut gehoor vastgesteld.

Eerste muzikale stappen van Falco

Studeren zit Hans niet in het bloed. Hij spijbelt veel en meldt zich op 17-jarige leeftijd vrijwillig voor zijn dienstplicht in het leger. In die tijd leert hij elektrische en basgitaar spelen. Daarna schrijft hij zich in aan het Weens conservatorium om er al na enkele maanden de brui aan te geven.

Hans neemt de artiestennaam Falco (naar de schansspringer Falko Weißpflog) aan en kent eerste succesjes in de Weense muziekscene. De platenproducer Markus Spiegel herkent Falco's talent en sluit een contract met hem af voor drie solo-elpees. Halverwege 1981 verschijnt het eerste album “Psychoterror” met ook het nummer “Ganz Wien”, een lied over het druggebruik in de Weense scene. Na die plaat brengt hij de single “Der Kommissar” uit waarmee hij eerste internationale successen boekt. De tweede elpee “Junge Römer” wordt een commerciële flop waarna Falco de gebroeders Bolland & Bolland onder de arm neemt als producer. Die samenwerking resulteert in een derde elpee “Falco 3”.

Falco 3

Dat album betekent de grote doorbraak voor de Weense artiest. De eerste single, “Rock me Amadeus”, bereikt als enig Duitstalig lied ooit de nummer 1-positie van de Amerikaanse Billboard Hot 100. Ook de tweede single “Vienna calling” is succesvol en Falco wordt een wereldster.  “Jeanny” wordt de derde single van het album. Ondanks hevige reacties in het Duitstalig gebied - sommige radiostations weigerden het nummer te draaien - gaat het plaatje 2,5 miljoen keer over de toonbank.

Falco - © Lush Sux Wikipedia

Rockster tot aan zijn dood

Falco evenaart nadien nooit meer het succes van die derde plaat en ook zijn privéleven loopt niet over rozen. Na berichten over zijn (vermeend) drugsgebruik verkast de zanger naar de Dominicaanse republiek. Begin 1998 overlijdt hij daar na een verkeersongeluk met een bus. In zijn bloed worden 1,5 promille en ook sporen van cocaïne en THC aangetroffen.

Jeanny

In “Jeanny” bezingt hij een man die bezeten is van een jong meisje en het lijkt alsof hij haar ontvoert, verkracht en vermoordt. Dat zorgt in 1985 voor de nodige controverse omdat velen vinden dat geweld en verkrachting verheerlijkt worden in de song. Het lied krijgt later een vervolg met “Coming home”. Daarin zingt Falco o.m. “het was liefde op het eerste gezicht” en hij relativeert zo de kritiek.

Verfilming

Het controversiële verhaal van Jeanny is, door de Duitse en Oostenrijkse televisie samen, verfilmd. “Jeanny, das fünfte Mädchen” werd begin dit jaar voor het eerst vertoond. De film speelt zich af in het Oostenrijkse stadje, Modling, waar al vier tienermeisjes vermist zijn. Dan ontmoet de 19-jarige Jeanny de charmante belastingadviseur Johannes Bachmann…

We keren terug naar 1985 met de originele clip van “Jeanny”. MTV bestond nog maar 4 jaar oud en de kwaliteit van de videoclips was (naar hedendaagse normen) ondermaats. Maar de muziek is tijdloos. Fijne zondag!