Music on Sundays: Leonard Cohen: Amen

Thomas
1 reactie(s)

12 augustus, 2012. Leonard Cohen trapt op het Gentse Sint-Pietersplein zijn Europese tour in gang. Dit kon wel eens de laatste keer zijn om “the man with the golden voice” live te kunnen aanschouwen. Ja, het werkwoord aanschouwen is hier wel degelijk op zijn plaats.

De gezegende leeftijd van 78 jaar hield Cohen echter niet tegen een nieuw album ‘Old Ideas’ op te nemen en aan de wereld voor te stellen. Tegen het decor van de Sint-Pieters kerk, hemels belicht door een ondergaande zomerzon bracht Cohen samen met een stel klassemuzikanten (o.a. Alexandru Bublitchi en Javier Mas!) een ode aan de liefde die engelen van vreugde deed dansen rond de Sint Pieterskerk.

Ik kon geen ticket meer bemachtigen voor de tweede avond, maar wetende dat Cohen in Gent was kon ik thuis niet stilzitten en luisterde van op een terras op het Sint-Pietersplein naar Cohens lamentatie die opsteeg tot ver boven de kerk. “Waiting for a miracle”.

De geloofsbelijdenis, die het enthousiaste en aandachtige publiek bracht, is verhoord. Mijn verbazing was niet klein toen ik begin vorige week te horen kreeg dat Cohen terug naar België komt voor twee concerten. Eentje in het Antwerpse Sportpaleis en eentje in Brussel.
Laten we hopen dat het dit keer niet écht de allerlaatste keer is. Wie met strofen als in “Amen” het Antwaarps spoertpalaajs – gotbetert - weet in te nemen, mag dat van mij blijven doen tot in de eeuwigheid.

Amen.

(…)
Tell me again when the filth of the butcher
Is washed in the blood of the lamb
Tell me again when the rest of the culture
Has passed through the eye of the camp
Tell me again when I'm clean and I'm sober
Tell me again when I've seen through the horror
Tell me again tell me over and over
Tell me that you'll love me then
Amen
Amen
Amen
Amen