Music on Sundays: Little Drummer Boy – Pentatonix

Anne
0 reactie(s)
Little Drummer Boy

Kerstliedjes, of je er nu van houdt of niet, je kan er in deze periode niet aan ontsnappen. En waarom ook niet? Uiteindelijk “kunnen” deze liedjes maar enkele weken gedraaid worden. Het is dus nu of nooit …

Op deze mooie zondag net voor Kerstdag, grijp ik graag terug naar een traditioneel kerstlied: “Little Drummer Boy”. Het nummer werd in 1941 geschreven door de Amerikaanse pianiste Katherine Kennicott Davis. Zij zou zich gebaseerd hebben op een Tsjechisch kerstnummer, maar de originele melodie werd nooit teruggevonden.

Het liedje vertelt het verhaal van een arme jongen die geen geld heeft om een geschenk te kopen voor het pasgeboren kindje Jezus. Hij besluit dan maar om met zijn trommelmuziek een ode te brengen. Het godskindje, zo luidt het verhaal, zou de geste van het kleine jongetje begrepen hebben en het trommelaartje bedankt hebben met een brede lach.

Deze song behoort zonder twijfel tot de populairste kerstliedjes. Er bestaan niet minder dan 220 verschillende versies en het werd uitgebracht in 7 verschillende talen. Het lijstje van de uitvoerders is dus heel divers: van Marlène Dietrich en Nana Mouskouri over Jimi Hendrix, Bing Crosby & David Bowie en Boney M. tot zelfs New Kids on the Block. Er verschenen ook een aantal Nederlandstalige versies waaronder André Hazes die de titel nogal vrij vertaalde naar “Jochie met een trommeltje”.

Maar vandaag geen orkestrale of bombastische versie. Die zijn er genoeg. Wel een schitterende uitvoering – volledig a capella – van de Amerikaanse band Pentatonix. Deze formatie, opgericht in 2011, bestaat momenteel uit 5 leden. Pentatonix is het bewijs dat dromen waar kunnen worden: een aantal vrienden, met een passie voor muziek en zang, richten een band op en starten met schooloptredens. Ze nemen deel aan een muziekwedstrijd die ze met glans winnen én…de groep is gelanceerd.

Ook vandaag nog toeren ze, met een uitgebreid repertoire, de wereld rond.
Geen tromgeroffel maar 5 mooie stemmen. Veel plezier met “Little Drummer Boy”.