Music on Sundays: Lokerse Feesten 2015 zullen even ”Rood” kleuren

Bennie
0 reactie(s)

© Bennie Vanderpiete

Van vrijdag 31 juli t/m 09 augustus 2015 vindt de 41ste editie van de Lokerse Feesten plaats. Onlangs maakte de organisatie de eerste namen bekend. Zaterdag 01 augustus wordt, zoals de programmamakers het zelf omschrijven, “De dag der Gladiatoren van de Lage Landen”.

Die dag zal niet enkel Clouseau, maar ook Marco Borsato het podium beklimmen op de Grote Kaai. Hij deed het al eens in 2012 met veel succes voor een dolenthousiaste massa. Er mag verwacht worden, dat de kaartjes voor die avond terug vlotjes over de toonbank zullen gaan. Vlug zijn is de boodschap.

Marco Borsato werd in 1966 in Alkmaar geboren als zoon van Roberto Borsato en Mary de Graaf. Het gezin verhuisde naar Italië waar zijn vader een restaurant opende aan de oevers  van het Gardameer. Het zorgde ervoor dat Marco vloeiend Italiaans spreekt.

In 1990 won Borsato de Nederlandse versie van de Soundmixshow met zijn vertolking van het nummer “At This Moment” van Billy Vera. Het leverde hem ook een platencontract op. Maar geen enkel van de drie Italiaanstalige albums, die hij uitbracht tussen 1990 en 1992, kende succes.
Op aandringen van de platenmaatschappij schakelde hij daarom over op Nederlandstalige nummers, veelal vertalingen van Italiaanse liedjes. Zijn eerste single “Dromen zijn bedrog” (een cover van Ricardo Foli’s “Storie di tutti i giorni”) was meteen een schot in de roos.
Het was het begin van een steile carrière. De hits, platina-albums en uitverkochte concerten volgden elkaar in sneltreinvaart op.
In mei 2006 begon Borsato met de verkoop van tickets voor zijn nieuwe show “Symphonico in Rosso”, die nadien ook op CD en DVD uitgebracht werd. Met de single “Rood” behaalde hij zijn tiende nummer 1-hit. In Vlaanderen stond het nummer maar liefst 46 weken in de hitparade. In Nederland kwam het nummer onmiddellijk op de eerste plaats binnen.
De voorbije jaren diende Borsato ook een aantal tegenslagen te verwerken. In 2009 stierf zijn vader en ging ook The Entertainment Group (TEG) - het bedrijf waarvan Borsato mede-eigenaar was - failliet. In 2010 kwam dan ook nog een constructie aan het licht waarmee hij een deel van zijn vermogen liet beheren op de Antillen en in 2011 moest hij onder het mes voor een stembandpoliep.

Maar Borsato blijft immens populair; getuige daarvan dus ook zijn succesvolle passage aan de Grote Kaai in 2012. Binnen vijf maanden is het terug zo ver en zullen de Lokerse feesten heel eventjes rood kleuren als duizenden enthousiaste fans zingen:

“Vandaag is rood de kleur van jouw lippen
Vandaag is rood wat rood hoort te zijn
Vandaag is.. rood, van rood wit blauw
Van heel mijn hart voor jou
Schreeuw van de roodbedekte daken dat ik van je hou
 Vandaag is rood gewoon weer liefde tussen… jou en mij”