Music on Sundays Max Richter Sleep

Machteld Moijson
0 reactie(s)

“Mijn persoonlijke wiegelied voor een dolgedraaide wereld”, zo noemt Max Richter zijn acht uur durende compositie ‘Sleep’ uit 2015.

Max Richter, een Britse post-minimalistische componist, baseerde deze conceptuele plaat op de neurowetenschap over slaap. Daarom duurt het stuk acht uur. Hij liet zich ook inspireren door Bachs ‘Goldbergvariaties’.

Naast het album van acht uur muziek werd er een uitgebracht van één uur, getiteld ‘From Sleep’, met zeven extra nummers, verschillende meditatieve variaties op het oorspronkelijke nummer, niet opgenomen in het eerste album. Later kwam een remix album uit: ‘Sleep Remixes’.

Max Richter vatte het werk op als een acht uur durend slaapliedje. De bedoeling is om er ’s avonds naar te luisteren. Het is een uitgebreide en gestructureerde set variaties. Richter werkte samen met de neurowetenschapper David Eagleman om inzicht te krijgen in het slaapproces. Hij zei hierover: “Slapen is één van de belangrijkste dingen die alle mensen doen… We spenderen een derde van onze levens aan slaap en het is een van mijn favoriete bezigheden sinds mijn kindertijd. ‘Sleep’ is een zoektocht om te ontdekken hoe muziek kan inspelen op de ruimte in ons hoofd wanneer ons bewustzijn tijdelijk uitgeschakeld is. Het is een pleidooi voor een langzamer bestaan, weg van de hectische wereld waarin we leven.”

Het hele stuk werd al verschillende keren live uitgevoerd, o.a. als langste live uitzending op BBC Radio 3 en werd aldus als een record opgenomen in het Guinness Book of Records. Het publiek krijgt bij deze live uitvoeringen veldbedden in plaats van stoelen aangeboden.

Richter speelt piano, orgel en elektronische instrumenten, Grace Davidson is de sopraan, Reiad Chibah speelt altviool, Natalia Bonner en Steve Morris spelen viool, Ian Burdge en Chris Worsey bespelen de cello.

Per land wordt het werk slechts éénmalig live uitgevoerd. Nog nooit klonk het in een kerkgebouw. In het kader van het barokfestival, op 7 september 2018 om middernacht, voert Richter het werk uit in de laatgotische kathedraal van Antwerpen. Het publiek zal in de sacrale omgeving kunnen ontdekken of deze profane muziek van Richter een nieuwe dynamiek kan geven aan het oude religieuze gebouw.

De prijs per persoon is 90 euro. Wie op 8 september na 8 uur ook wil ontbijten in het Hilton betaalt 120 euro.

Wie de nacht wil doorbrengen tussen de meesterwerken van Rubens en andere barokke kunstwerken moet ik spijtig genoeg teleurstellen: alle 391 plaatsen zijn al uitverkocht.