Music on Sundays: “No sound but the Wind” – Editors

Bennie
0 reactie(s)
Music on Sundays - Lochristinaar - Editors

Tekst © Bennie Vanderpiete

Eerder deze week waren Editors te gast in “Vandaag”, het programma met Danira Boukhriss.  Aanleiding was de release van hun nieuwste langspeler volgende vrijdag.

Editors is een Britse Indie-rockband. De 4 originele bandleden ontmoetten elkaar in 2000 aan de Staffordshire University waar ze Music Technology volgden. Hun muzieksmaken bleken gelijklopend en ze besloten een band op te richten. Eind 2003 rondden de groepsleden hun studies af, verhuisden naar Birmingham en concentreerden zich volledig op het maken van muziek. Met succes. In 2004 gingen ze met een onafhankelijk platenlabel in zee. Een nieuw begin, en dus ook een nieuwe naam: Editors. Hun eerste 3 singles werden met een zeer beperkte oplage verkocht, maar hun debuutalbum “The Back Room” liep erg goed en ging 1 miljoen keer over de toonbank. Dus bracht men de eerste singles nog eens opnieuw uit. In 2005 stonden Editors voor het eerst op Rock Werchter. Het jaar erna speelden ze op Pukkelpop en er volgden nog 2 albums.

In 2012 wisselde de bezetting. Gitarist Chris Urbanowicz verliet de groep wegens een verschil in opvatting over de muzikale richting. Justin Lockey (leadgitaar) en Elliott Williams (toetsen, synthesizers, gitaar en achtergrondzang) kwamen Editors vervoegen. Zij speelden voor het eerst mee op Rock Werchter 2012. Daarna maakten zij ook deel uit van de groep.
De jaren erna volgden de albums “The Weight of Your Love” (2013) “In Dream” (2015) en “Violence” (2018). En aan dat rijtje wordt vrijdag a.s. “Black Gold” toegevoegd. 

Black Gold” is eigenlijk een “The Best of..” met enkele nieuwe nummers “vertelde frontman Tom Smith in “Vandaag”.

We maakten met Editors al zes langspelers. 3 in de oude bezetting, 3 met de huidige bandleden. Er was dus een zekere symmetrie en het lijkt een goed moment om eens terug te blikken.
Het is eigenaardig hoe verscheiden het enthousiasme in de verschillende landen is. In het Verenigd koninkrijk waren we vooral in het begin erg succesvol. Daar worden elke dag nieuwe groepen in de hemel geprezen en is succes soms erg kortstondig. In België groeit ons succes nog. Moesten we een “The Best of” plaat maken voor België zou die er dan ook anders uitzien dan de compilatie-cd voor pakweg het Verenigd Koninkrijk
.”

In hun carrière speelden Editors al meer dan 30 keer in ons land, waren al diverse keren de hoofdact op Werchter en headliner op Pukkelpop. Eén ding is zeker, in ons land zou de song “No Sound but The Wind” niet mogen ontbreken op hun “The Best of..”. En daar is één man verantwoordelijk voor: superfan Jason Callewaert.

In 2010 traden Editors op tijdens Rock Werchter. Bruggeling Jason Callewaert was toen 19 jaar. Net bij de akoestische versie van dat liedje, waarin Jason helemaal opging en heel intens meezong, zoomde de camera van Rock Werchter geregeld op hem in (een eerste keer na 1min 46sec).  De hele wei applaudisseerde zelf op het einde toen Jason in beeld kwam. De beelden gingen viraal en zorgde mee voor het succes van 
de song. Het nummer werd nadien als single uitgebracht en Editors namen contact op met Jason met de vraag of ze de opname mochten gebruiken voor de bijhorende videoclip. Jason was die zomer heel even wereldberoemd, toch zeker in België.
 

“No Sound but the Wind” is het 16de, en laatste, nummer op de verzamelaar “Black Gold”. Geniet nog eens van de beelden uit 2010 op de wei van Rock Werchter, met een hoofdrol voor Jason.