Music on Sundays: Nothing on my radio - eerbetoon aan WillyWilly

Bennie
0 reactie(s)

© Marc De Clercq

Willy Willy zag op 6 mei 1959 als Willy Lambregt het levenslicht in Oostende. School was niet zo zijn ding en op 16-jarige leeftijd besloot hij dat rock- ‘n-roll zijn leven werd.  Om de kost te verdienen werkte hij ook een tijdlang in een vleesfabriek. Het was ook de periode van The Kids en The Sex Pistols, groepen die Willy inspireerden en hem een tijdlang verleidden tot de punk.

In 1983 vroeg Marcel Vanthilt hem als gitarist bij Arbeid Adelt, als vervanger van Luc Van Acker. Daar ontmoette hij backing vocal Dani Klein. Twee jaar later werd hij door The Scabs als gastgitarist gevraagd tijdens het EBU-festival in Helsinki. Hun optreden werd laaiend enthousiast onthaald en de groep vroeg Willy te blijven.

De gitarist vormde op dat moment ook een akoestisch duo met zijn vriend Dirk Schoufs. Voor een jamsessie in een bevriende boetiek vroegen ze Dani Klein mee om te zingen. Hieruit ontstond in 1986 Vaya Con Dios. Kort daarna werd “Just a Friend of Mine” uitgebracht. De single sloeg in heel Europa aan en werd met platina bekroond. Willy Willy verliet niet veel later de groep, officieel omdat hij Vaya Con Dios niet meer kon combineren met The Scabs.
Maar, zo zei Dani Klein eerder deze week op radio 1, de echte reden was vermoedelijk het feit dat zij en Dirk Schoufs ondertussen een koppel vormden, wat niet echt leuk was voor Willy.

Willy Willy was ook gitarist bij The Scabs en samen brachten ze 6 albums uit, waarvan 3 met goed bekroond werden. Toch besloten The Scabs in 1994 om hem te vervangen door Tjenne Bergmans.

5 jaar later volgde de comeback van Willy Willy, als frontman van een nieuwe groep, de Voodoo Band. Het project sloeg aan bij media en publiek en in 2003 brachten ze hun eerste album uit: “Willy & The Voodoo Band. 2 jaar later volgde een tweede album: “Hellzapoppin”, geproduced door Patrick Riguelle”.

In 2009 keerde Willy Willy terug naar The Scabs en combineerde hij de groep rond Guy Swinnen met zijn eigen Voodoo Band.

Vorig jaar, we schrijven juni 2018, werd er bij hem kanker vastgesteld. Meer wou Willy Willy er niet over kwijt en ondanks zijn ziekte was hij levenslustiger dan ooit tevoren. Muziek was zijn passie en Willly bleef spelen bij The Scabs. Geen volledige optredens meer, dat kon hij niet meer aan, maar toch steeds enkele nummers.

Verleden week kregen The Scabs tijdens de Mia’s een Lifetime Achievement Award. Willy Willy mocht de trofee in ontvangst nemen uit handen van Herman Brusselmans en speelde vanop een stoel. Het werd zijn laatste publieke optreden, want woensdag overleed de gitarist bij hem thuis aan zijn ziekte.

Willy Willy had erg “rock ’n roll” geleefd. “Maar” zo zeiden Guy Swinnen en Patrick Riguelle in een televisie-interview naar aanleiding van de dood van hun goede vriend “hij was zoals een kat. Hij kwam altijd op zijn pootjes terecht. En een kat heeft ook 9 levens. Maar Willy heeft ze zeer snel opgeleefd”.
 
Eergisteren traden The Scabs op in Diksmuide, voor het eerst na de dood van hun leadgitarist. De gitaar van Willy Willy stond op een ereplaats op het podium.
Geniet nog een keer van het gitaarspel van Willy Willy tijdens “Nothin’ on my radio” van The Scabs.

(Foto’s: Marc De Clercq © - Bron: Wikipedia)