Music on Sundays: September Morn – Neil Diamond

Anne
0 reactie(s)

© Tekst Anne Van Coppenolle

Vaarwel zomer, vaarwel vakantie. Wat blijft zijn de herinneringen. Welkom september.

1 september is voor heel wat mensen toch telkens weer een nieuwe start. De vakantie is voorbij, terug aan het werk, terug naar school en velen haasten zich naar de fitness om hun vakantiekilo’s weg te trainen. Maar september is ook een maand vol nostalgie: herinnering aan mooie lange dagen, zachte nachten en wie weet wel onvergetelijke vakantieliefdes. En, wie kan dit gevoel beter vertolken dan Neil Diamond met “September Morn”.

Neil Diamond – nu 78 – bracht dit nummer uit in 1979. Hij schreef het samen met niemand minder dan monsieur 100.000 volts, Gilbert Bécaud, die het een jaartje voordien in het Frans bracht met als titel “C’est en septembre”.

Ook in het Nederlands werd het maar liefst 3 keer vertaald: zowel John Terra (“September dauw”), Will Ferdy (“Zo af en toe”) als Koen Crucke (“Na de zomer”) waagden zich aan een eigen interpretatie. Maar niets gaat boven de warme stem van Neil Diamond in combinatie met de krachtige, bijna dramatische, muzikale omlijsting.

Het nummer gaat over een koppel dat elkaar terugvond na een breuk en alle gevoelens die daarbij te pas komen. Maar, het is ook het perfecte nummer om te genieten van mooie ochtenden in september, wanneer de zon nog steeds vroeg aan de hemel staat, de dauw als een deken over de velden ligt en de lucht net dat tikkeltje scherper en frisser wordt.

Fijne (“september-) zondag.