Music on Sundays: Stabat Mater van Giovanni Battista Pergolesi

Machteld Moijson
0 reactie(s)

In deze vastentijd worden dikwijls de heel populaire passiestukken van Bach uitgevoerd met grote koor- en orkestbezettingen. Een juweeltje van bescheidenheid is het Stabat Mater van Pergolesi. Het perspectief van waaruit deze compositie geschreven werd is het verdriet van de moeder.

Het Stabat Mater (in f klein) van Giovanni Battista Pergolesi is een versie van het Stabat Mater, een cyclus van gezangen over Maria die waarschijnlijk omstreeks 1300 werd geschreven door Jacopone da Todi. De compositie van Pergolesi dateert uit 1736.

De beginregel van het eerste gedicht dat geschreven werd ter ere van de Heilige Maagd Maria luidt als volgt: “Huilend stond de moeder aan de voet van het kruis, waaraan haar zoon te sterven hing.”

Pergolesi kreeg de opdracht om het Stabat Mater gecomponeerd door Alessandro Scarlatti dat tot dan toe elke Goede Vrijdag in Napels werd opgevoerd te vervangen.

Het werk inspireerde ook Johann Sebastian Bach die enkele thema’s eruit gebruikte voor eigen composities.

Pergolesi schreef het slotduet op zijn sterfbed (1736). Hij leed aan TBC en werd slechts 26 jaar oud.

Het werk heeft meestal een intieme bezetting van twee zangers, een sopraan en een contratenor. De begeleiding gebeurt door strijkers: twee violen, een altviool en een continuo (cello of viola da gamba). Soms is er een klavecimbel, orgel of luit. Na Pergolesi’s dood verschenen bewerkingen waarbij het orkest werd uitgebreid met blazers of waarbij een koor werd toegevoegd.