Music on Sundays - Supertramp School

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)

I can see you in the morning when you go to school - Don't forget your books, you know you've gotta learn the golden rule…

Bestaat er een betere zin om het jonge volkje hun zondag te verpesten met de exacte wetenschap dat morgen die lange, eindeloos lijkende vakantie voorbij is, de schoolpoorten hen gaan opslorpen? De in 1969 opgerichte Britse symfonische rockgroep Supertramp doet het vandaag met ‘School’. Een nummer uit het jaar 1974 dat bij opening zo aan het werk van Ennio Morricone doet denken. Tot wanneer het gitaarwerk binnenkomt met in zijn zog de door klarinet omringde stem van Roger Hodgson, de medeoprichter en drijvende kracht achter Supertramp. Hij schreef, zong en regelde de blijvende rockstandaarden die de groep tot een wereldwijd fenomeen maakten met een albumverkoop van meer dan 60 miljoen stuks. Hodgson en groep gaven ons niet alleen ‘School’, maar ook pareltjes als ‘Give a Little Bit’, ‘Breakfast in America’, ‘Dreamer’ en ‘It's Raining Again’. Ieder nummer schittert in magie en intimiteit, pure emotie dus.

De tekst in ‘School’ heeft het over het schijnbaar structuurloze leven van een opgroeiend kind. Schijnbaar, want langs alle kanten botst het kind op het verstikkende belerende. Een thema dat mij wat aan ‘Another Brick in the Wall’ van Pink Floyd doet denken.

Maar goed, morgen is het pas echt school, nu is er eerst nog ‘School’!