Music on Sundays: Tears in Heaven – Eric Clapton

Bennie
0 reactie(s)

Deze tweede adventszondag is ook “Wereldlichtjesdag”. Elke 2de zondag in december steken mensen – wereldwijd - om 19 uur kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. De wereld wordt zo even letterlijk wat lichter voor mensen die een kind verloren hebben en het is een teken dat ze niet alleen zijn met hun verdriet.

Op 20 maart 1991 viel de vierjarige Conor, zoon van singer-songwriters Eric Clapton en zijn vrouw Lory del Santo, uit het raam van de 53ste verdieping van een wolkenkrabber.

Eric Clapton was - voor zijn relatie met Del Santo - samen met Patti Boyd, de ex-vrouw van Beatle George Harrison. Deze relatie liep na een aantal jaren op de klippen, onder meer omdat ze er niet in slaagden een kind te verwekken. Clapton wou kinderen, maar daar stond een hardnekkige drank- en drugsverslaving tegenover, die hij amper de baas kon.

Toen ontmoette “slowhand” het 20-jarige Italiaanse model Lory Del Santo. Maar de gitarist worstelde met mentale en emotionele problemen, wat hun relatie op de proef stelde. Toen het onderwerp kinderen aan bod kwam, leek Clapton te ontdooien. Al wisselden de momenten van geluk zich soms pijlsnel af met sombere depressieve buien.

Toen Del Santo het goede nieuws van een zwangerschap meldde, ontspoorde Clapton helemaal. Hij haatte veranderingen en verkoos een simpel en georganiseerd leven. Clapton viel mentaal in een diepe put en leek verdwenen van de aardbol. Na drie maanden kreeg Del Santo zelfs een telefoontje van Claptons manager met de vraag of ze de zwangerschap niet kon afbreken. In die periode ondernam Clapton ook een zelfmoordpoging.

Toch wist de muzikant zich bij de geboorte van het kind te herpakken. Hij nam zijn zoon Conor en Del Santo in huis, maar moest al snel bekennen dat een krijsende baby en de bijhorende rommel hem te veel werd. Drie jaar lang keek Clapton zijn zoon aan alsof hij van een andere planeet kwam. Ook Conor zelf leek geen enkele band met zijn vader te hebben.

In maart 1991 leek de lang verwachte klik er dan toch te komen. Tijdens een gemeenschappelijk uitstapje naar het circus kreeg Del Santo plots een andere Clapton te zien. Een liefhebbende vader, die speelde met zijn kind en de taak van pater familias eindelijk op zich leek te nemen. Clapton zou zich van toen af aan volledig inzetten als vader en echtgenoot en zag de toekomst sinds lange tijd terug rooskleurig - en vooral nuchter - in. De volgende dag wou hij zijn zoontje komen ophalen voor een uitstap naar de zoo. Zij twee samen, voor het eerst.

Net die dag was de conciërge in het appartement van del Santo bezig met een groot raam dat een onderhoud nodig had. Het venster stond maar korte tijd open. De 4-jarige Connor viel in al zijn enthousiasme voor het uitstapje door het raam. Twee minuten voor Clapton de ruimte binnenkwam, klaar om een nieuwe toekomst te beginnen. Een toekomst die nooit van start is kunnen gaan.

Om zijn verdriet te verwerken schreef Eric, samen met Will Jennings, “Tears in Heaven”. Een eerbetoon aan z’n overleden zoon. Muziek als therapie.

“Would you know my name
If I saw you in heaven?
Would it be the same
If I saw you in heaven?
I must be strong and carry on
'Cause I know I don't belong here in heaven”

Clapton zwoer na de dood van zijn zoon om nooit meer een druppel te drinken. In 2002 stapte Clapton met Melia McEnery in het huwelijksbootje en met haar kreeg hij nog drie kinderen.
Lory del Santo trouwde met de Italiaanse zakenman Silvio Sardi met wie ze een zoon Devin kreeg. Zeven jaar later beviel ze nog van een zoon Loren, maar weigert nog steeds de identiteit van de vader bekend te maken. Eerder dit jaar brak Del Santos moederhart voor de tweede keer toen die 19-jarige Loren zelfmoord pleegde.

In 1993 kreeg Clapton de Grammy voor record of The Year voor “Tears In Heaven”. Z’n dankwoord ging naar Conor, voor de liefde en de song die hij z’n vader gaf.
Een tragisch verhaal dat een wondermooi nummer opleverde.

(Bronnen: www.damusic.beFlashback 1991: Eric Clapton verliest zoon na val uit wolkenkrabber” en www.eric-clapton.co.uk “The Truth about Clapton and the death of our son”)