Music on Sundays – U2 “I still haven’t found…”

Bennie
0 reactie(s)

© Bennie Vanderpiete

We hadden het in een vorige Music on Sundays – toen n.a.v. 50 jaar “Bridge over Troubled Water” - al eens over de 25ste verjaardag van de “Rock and Roll Hall of Fame”. Die werd in oktober 2009 gevierd met optredens van o.a. U2, Metallica, Crosby, Stills & Nash, Stevie Wonder, Simon&Garfunkel en Aretha Franklin.

U2 bracht die avond in Madison Square Garden in New York ook “I still haven’t found what I’m looking for”. Tot verrassing van velen kwam Bruce Springsteen toen mee het podium op om samen met de Ierse supergroep het nummer te vertolken.

We schrijven 9 maart 1987 als U2 zijn 5de album “The Joshua Tree” uitbrengt. Het album is onmiddellijk een commercieel succes. Ondertussen ging de plaat al meer dan 20 miljoen keer over de toonbank. In de top 500 van beste albums aller tijden – een lijst opgesteld door het gerenommeerde muziektijdschrift Rolling Stone’s – prijkt het nog steeds op een 27ste plaats.

Bono haalde zijn inspiratie voor dit cultalbum uit een Afrikareis die hij samen met zijn echtgenote ondernam. In Ethiopië kwam hij diep onder de indruk door het contrast tussen de rijkdom waarin hij leefde en de schrijnende armoede in dit Afrikaanse land. Het is dan ook geen toeval dat hij als symbool "The Joshua Tree" koos voor de cover van dit album.

De “Joshua Trees” zijn cactusachtige bomen in de woestijn van zuidelijk Californië.  De echte boom die op de rugzijde van de platenhoes afgebeeld werd, stond in werkelijkheid niet in het Joshua Tree National Park, maar nabij het plaatsje Olanche (vlakbij Death Valley, Californië). De juiste locatie werd zo lang mogelijk geheimgehouden omdat men bevreesd was voor de toeloop van de vele U2-fans. In het jaar 2000 sneuvelde de boom dan toch, door ouderdom. Vijf jaar geleden stelde een fan, die de boom jaarlijks bezocht, vast dat vandalen zich op de Joshua Tree hadden uitgeleefd. Nu blijft er dus niets meer over van die imposante verschijning die door fotograaf Anton Corbijn op de platenhoes vereeuwigd werd.

Van het album “The Joshua tree” werden de nummers “Where the Streets Have No Name”, “With or Without You” en dus ook “I Still Haven’t Found What I’m Looking For” als single uitgebracht. Het nummer komt voor in talloze films en series. Zo ook in de kaskraker “Friends”. Het is te horen als Ross en Rachel uit elkaar gaan.

Een iconisch nummer, hier gebracht door U2 en Bruce Springsteen.  Fijne zondag!