Music on Sundays: U2 - Sunday Bloody Sunday

Anne
0 reactie(s)

We kiezen vandaag een nieuwe gemeenteraad. Al wekenlang lachen politici ons toe vanop houten borden langs de wegen en vullen onze brievenbussen met hun drukwerk. Er is de laatste tijd heel wat gedebateerd, gediscussieerd en geëvalueerd. De enen herinneren aan “hun realisaties”, de anderen wijzen op “slecht bestuur”.

Uiteraard kunnen bepaalde zaken beter, anders, meer of minder …
Maar, als we eerlijk zijn, hebben we toch bijna allemaal het geluk om in een vrije en welvarende omgeving te mogen leven. Toch is dat geluk niet zo vanzelfsprekend. Denk maar aan de vele oorlogen, het onrecht, de hongersnoden, ….

Democratie, vrijheid van mening en een veilige omgeving zijn erg kostbaar.
Daar zijn al heel veel liedjes over geschreven. Een knap voorbeeld van een dergelijke song is “Sunday Bloody Sunday”.
“War” was het derde studioalbum van U2. Het was hun eerste elpee waarop ze een expliciete politieke stelling innamen. Van dit album zijn “New Year's Day”, “Two Hearts Beat as One” en dus ook “Sunday Bloody Sunday” als single uitgebracht.
Muziek en tekst beschrijven de moord op 14 ongewapende jongens en mannen in de Ierse stad Derry, na een vreedzame demonstratie voor burgerrechten. Het geweld rond die Ierse kwestie duurde nog jaren, maar is sinds 2005 gelukkig helemaal verdwenen. Het nummer van Bono en de zijnen blijft daarentegen nog steeds overeind.

Het zal bij ons geen Bloody Sunday worden, ook al kleurden we één of meerdere bolletjes bloedrood.
Toch zal het voor een aantal mensen een pijnlijke dag worden. Resultaten die minder goed zijn dan de peilingen, verwachtingen die niet worden ingelost, kiesdrempels die niet worden gehaald of té weinig voorkeurstemmen, …
Verlies en verdriet liggen soms dicht bij mekaar.
Bij deze dus: "proficiat" aan wie wint en “veel sterkte” aan wie verliest.

Geniet van deze verkiezingszondag!