Music on Sundays: Unheilig – “Geboren um zu leben”

Bennie
0 reactie(s)
Music on Sundays Unheilig

© Bennie Vanderpiete

Amerika heeft de rock-'n-roll uitgevonden en Engeland de beatmuziek. Maar ook Duitsland heeft de pop- en rockmuziek in de loop der tijd een aantal belangrijke impulsen gegeven. Wie herinnert zich niet de “Neue Deutsche Welle” in het begin van de jaren ’80 waarvan de hits ook in onze Top-30 terug te vinden waren: Nena, Spider Murphy Gang, Falco en zoveel meer.

Maar door de eigenzinnigheid van het genre en de bands stierf deze stroming al na enkele jaren een stille dood. Sinds de eeuwwisseling kan er gesproken worden van een revival. Duitse bands 'durven' weer in het Duits te zingen. Het levert prachtige muziek op die, jammer genoeg, vaak blijft hangen aan de landsgrenzen en taalbarrières.

Eén van deze bands is Unheilig, opgericht in 1999 en afkomstig uit Aken. Op heel korte tijd werd de band heel populair en bracht ondertussen al een achttal studioalbums en meerdere compilatiealbums uit.
De groep brengt electropop, gaande van neue Deutsche Härte tot indrukwekkende ballades.

Frontman is “der Graf”, die heel strikt zijn privéleven afschermt. Zelfs zijn echte naam en geboortedatum weigert hij bekend te maken. In persberichten kan men soms “Bernd Heinrich Graf” terugvinden. Het zou zijn artiestennaam “de graaf“ verklaren, die hij ook alle eer aandoet met zijn uiterlijk en gepaste kledij.

Het album “Große Freiheit”, uitgebracht in 2010, ging meer dan 2 miljoen keer over de toonbank. De eerste single uit deze CD was: “Geboren um zu leben”, een song waarin de zanger zijn gevoelens na de dood van zijn beste jeugdvriend verwoordt. Een emotionele mijlpaal voor dezanger, zoals hij zelf zegt.
Het lied stond 94 weken, ononderbroken, in de Duitse single charts. Een absoluut record.

Op 14 december 2014 was er de laatste aflevering van de meest succesvolle Tv-show in Europa “Wetten Daß”. Een amusementsprogramma dat in Duitsland 34 jaar lang, 215 afleveringen, miljoenen kijkers aan het beeldscherm kluisterde. Op het hoogtepunt in de jaren 80 waren het tot 23 miljoen kijkers. Er stonden toen nog maar 25 miljoen televisies in de Duitse huiskamers.
De eindgeneriek van deze laatste show liep terwijl Unheilig live “Zeit zu gehen” bracht. Het was ook zijn laatste Tv-optreden. Kort voordien had der Graf, in een open brief aan zijn fans, het einde van zijn carrière aangekondigd. Er komt nog een grote tournee door Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk met een mega-afscheidsconcert op 10 september in het voetbalstadion van Keulen. En daarna is het gedaan. Dan zal der Graf zich toeleggen op hetgene wat hij de voorbije 15 jaren verwaarloosd heeft: zijn familie.
Geniet met deze Music on Sundays alvast nog eens van de grootste hit van Unheilig “Geboren um zu Leben”.