Music on Sundays: We fluiten vandaag al 55 jaar “The Dock of The Bay“ van “Otis Redding“

In het gezegende jaar 1968 werd op 8 januari, vandaag dag op dag 55 jaar geleden, dit nummer uitgebracht onder het label “Stax records”. Dit is zo’n nummer met een verhaal… De perfecte gelegenheid dus om het even onder de loep te nemen.

We keren terug naar de zomer van 1967. Otis Redding was op tournee met de “Bar-Kays”, een funkband waar hij deel van uitmaakte. Door zijn toenemende populariteit werd zijn hotel in San Francisco overspoeld door fans.

Om toch even tot rust te kunnen komen, bood Bill Graham, zijn concert promotor, hem een verblijf aan op zijn woonboot in Sausalito te California. Terwijl Otis er bijna letterlijk op “the dock of the bay” zat te staren naar boten die de haven in en uit voeren, schreef hij de eerste strofe van het nummer in het gezelschap van enkele meeuwen en het geluid van de golven.

In het najaar kladde hij nu en dan een regeltje op servetten en briefpapier die hij vond in de hotels waar hij verbleef toen hij op tournee was met zangeres ”Carla Thomas” om hun album ”King & Queen” te promoten.

In november ontmoette hij gitarist en producer Steve Cropper in de opnamestudio’s van “Stax records”. Op slechts enkele dagen werkten ze samen de tekst af en schreven ze de muziek. Het nummer werd opgenomen op 22 november en verder uitgediept op 7 december 1967. Volgens Redding was het nummer echter nog niet af toen. Hij wilde graag nog gospelzang van The Staple Singers toevoegen aan de song ter vervanging van het fluitmelodietje. Die kans kreeg hij helaas niet meer want op 10 december 1967 kwam Otis tijdens een vliegtuigcrash om het leven.

Steve Cropper mixte “The dock of the bay” kort na Reddings dood en voegde er nog het geluid van meeuwen en golven aan toe. Hij wist immers dat Otis dit graag wou want dat was de sound waarop het nummer het levenslicht zag ginds op de woonboot in California.

Geef toe, u kent het ongetwijfeld wel, dat fluitdeuntje uit “The dock of the bay”. Al enkele decennia is dit een oorwurm van jewelste. Zou dit nummer zonder de tragische dood van zijn schrijver (en dus misschien zonder fluitmelodie?) wel zo’n wereldhit van formaat geworden zijn?

 

 

 

Sittin' in the mornin' sun
I'll be sittin' when the evenin' comes
Watching the ships roll in
Then I watch 'em roll away again, yeah

I'm sittin' on the dock of the bay
Watchin' the tide roll away, ooh
I'm just sittin' on the dock of the bay
Wastin' time
 
I left my home in Georgia
Headed for the Frisco Bay
'Cause I've had nothin' to live for
It look like nothin's gonna come my way
 
So I'm just gon' sittin' on the dock of the bay
Watchin' the tide roll away, ooh
I'm sittin' on the dock of the bay, wastin' time
 
Look like nothin's gonna change
Everything still remains the same
I can't do what ten people tell me to do
So I guess I'll remain the same, yes

 

Sittin' here restin' my bones
And this loneliness won't leave me alone, listen
Two thousand miles, I roam
Just to make this dock my home
 
Now I'm just gon' sit, at the dock of the bay
Watchin' the tide roll away, ooh yeah
Sittin' on the dock of the bay
Wastin' time

(Fluiten)

(Foto's © David Klein en Wilmy Van Ulft – Unsplash)

 

Scroll naar boven