Music on Sundays: Zotte Morgen – Zjef Vanuytsel

Radio 2 was volop bezig met zijn 1.000 klassiekers. Vanaf tweede kerst tot oudejaarsavond een opeenvolging van tijdloze hits. Plots, op de laatste dag, werd de aftelling even onderbroken voor droevig muziek-nieuws: Zjef Vanuytsel was overleden. Zijn grootste hit “De zotte morgen” was toen al aan de beurt geweest op plaats 260.

Jozef Guillaume Vanuytsel zag op 06 juli 1945 het levenslicht. Hij begon tijdens zijn middelbare school in Hoogstraten te zingen en muziek te componeren.
Ook toen hij architectuur studeerde aan het Sint-Lucas te Brussel, bleef muziek zijn passie.
Geïnspireerd door de progressieve spelling herschreef hij zijn voornaam naar “Zjef” en maakte er zijn artiestennaam van.

Zijn debuutalbum “De zotte morgen” kwam er in 1970. Dertien liedjes waarvan het gelijknamige openingsnummer, “Ik weet wel mijn lief”, "Houten Kop" en "Hop Marlène" kleinkunstklassiekers werden.

Het album ging meer dan 100.000 maal over de toonbank. Een gigantisch succes.

Een album vol poëtische en romantische kleinkunstliedjes, heel verzorgd geschreven en gebracht.
Na “De zotte morgen” volgden nog 4 albums. Geen ervan kon het succes van zijn eerste plaat evenaren. In het begin van de jaren ’80 kreeg Zjef Vanuytsel het steeds moeilijker om te leven van de muziek. Hij richtte zich daarom terug op de architectuur.

Tot het in 2007, toen hij met pensioen was, weer begon te kriebelen. Zjef bracht een nieuwe plaat uit en begon weer op te treden. Ook op de Gentse Feesten. Bijvoorbeeld in 2008 op Sint-Jacobs, in 2011 op het Sint-Baafsplein en in 2014 op het Laurentplein samen met chansonnière Mich Van Hautem.
Zjef Vanutsel overleed aan kanker in het UZ Gasthuisberg te Leuven.

Goede vriend Jan de Wilde omschreef Zjef in een radio-interview als “een levensgenieter die geen afscheid kon nemen en altijd nog één pintje of een glas wijn wou drinken. Ik ben opgelucht dat zijn lijden voorbij is".

Hier nog eens het wondermooie “De zotte morgen”.

Scroll naar boven