Music on Sundays: Zwangere Guy – Gorik Pt 1

Bennie
1 reactie(s)

Zwangere Guy was de voorbije weken een veel gevraagde gast in allerlei praatprogramma’s op radio en televisie, onder meer op Eén in Lieven Van Gils’ talkshow “Van Gils & gasten”.

Deze Brusselse rapper – die in het echte leven Gorik Van Oudheusden heet – bracht eind 2018 een nieuwe single uit. En die is hard, keihard. Vooral de bijhorende videoclip hakt er stevig in en bevat expliciete beelden. In het nummer vertelt de zanger namelijk het verhaal van zijn gewelddadige vader die zijn moeder sloeg en verkrachtte.

Deze situatie zorgde ervoor dat Gorik op zijn 14de thuis wegliep. Hij deed allerlei jobs om aan de kost te komen maar dealde een tijdlang ook drugs.
Tot voor kort werkte hij ter ondersteuning van twee Brusselse jeugdhuizen. Sinds een tiental maanden is hij fulltime muzikant.

“Gorik - Part 1” gaat dus over de traumatische jeugd van de rapper in bewoordingen die niets aan de verbeelding overlaten.

“Mijn toekomst werd beslist door een vuile rat
Ik zeg het nog is zou hem killen ook al zat ik vast
Sinds mijn 13 zit ik standaard vol met haat
En sinds mijn 16 heb ik haar amper nog gepraat
Sinds een jaar of 6 is alles echt gedaan
Nu spit ik track na track hoe dak die mother fucker haat
Mijn moeder werd geslagen door een vuile hond
Verkracht, misbruikt waar mijn kleine zus bijstond

De eerste 16 regels schreef ik in tranen. Het heeft dan een tijdje geduurd voor ik verder werkte aan de tekst. Maar dit nummer vertelt wie ik ben en waar ik vandaan kom. Zwangere Guy dat is Gorik en Gorik dat is zwangere Guy” aldus de rapper over zijn song aan de tafel bij Lieven Van Gils.

Eerder deze maand bracht de rapper zijn nieuwe langspeler  “Wie is Guy?“ uit. Een album dat maar liefst 19 nummers bevat en duidelijk een zoektocht is naar zichzelf. Een album ook dat eigenlijk uit drie delen bestaat met verschillende stijlen. Onder meer ook met een meer funky gedeelte met “Shit is so good”, een song die hij samen met Selah Sue brengt. Het was trouwens de plusdochter  van Selah Sue, fan van Zwangere Guy, die contact opnam met Gorik en voorstelde dat hij iets zou brengen met haar mama.

2019 wordt duidelijk het jaar van de doorbaak van Zwangere Guy met een nieuwe plaat en uitverkochte optredens.  In diezelfde Ancienne Belgique waar hij als kok ooit stond te roeren in de potten.

Maar zet u eerst schrap voor “Gorik Part 1”. Opgelet, de video bevat harde beelden.