Music on Sundays: Zweven met Elbow en “Six Words”

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Music on Sundays © Cinzia Guidetti

Tekst Evarist Ganzelever © Titelfoto Cinzia Guidetti

Geen mooiere tijd van het jaar om een nummer als 'Six Words' op de wereld los te laten. Warmte en genegenheid, is waar we in deze donkere dagen naar verlangen.

Elbow, de Britse groep rond Guy Garvey, maakt al bijna dertig jaar muziek en mag al acht albums achter zijn naam schrijven. En nu is er hun negende, 'Flying Dream 1'. Waar hun vorige album, 'Giants of all Sizes', nog enigszins wat bombastisch aanvoelde, komen ze met hun nieuwe plaat wat meer in de buurt van jazz. Met een orkestrale begeleiding die maakt dat dit een van de zachtste platen is die het viertal ooit heeft uitgebracht. Opgenomen en geschreven tijdens de lockdown en verder uitgewerkt in het Theatre Royal in Brighton. En zoals bij meerdere artiesten het geval is, zijn de belangrijkste inspiratiebronnen niet zo ver te zoeken. Familie, vrienden, reflectie op vervlogen tijden en hoop op betere dagen. Met 'Six Words', de tweede single uit het album, lijkt Elbow terug te keren naar de wat zachtere liefdesliedjes die de band zo typeren.

Het nummer begint dromerig, om ons dan wakker te schudden met krachtige drums en hun bekende, bezwerende samenzang. Garvey beschrijft zijn tienerjaren in deze prachtige, warme en vooral romantische ballade. Het is een geluid om ons van binnenuit aan op te warmen. En daar hebben we allen nood aan.