Music on Sundays:Tour de France (Kraftwerk)

Officieel begint de vakantie als de examens voorbij zijn en de rapporten uitgedeeld. Maar het échte vakantiegevoel komt pas enkele dagen later, als we ’s namiddags terug kunnen afstemmen op de live-verslaggeving van de VRT en de renners zien strijden om de ritoverwinning of het gele shirt.

Zittend in onze zetel, wanen we onszelf in het zonnige zuiden tussen de glooiende lavendelvelden of in de bergen.
Geen vakantie zonder Ronde van Frankrijk. Dat dacht ongetwijfeld ook de Duitse avant-gardistische band Kraftwerk, toen ze in 1983 de single “Tour de France” uitbrachten.

Kraftwerk ontstond in 1970 in Düsseldorf uit de band Organisation met Ralf Hütter en Florian Schneider-Esleben. Na het toetreden van drummer Klaus Dinger en Andreas Hohmann veranderden ze hun naam in Kraftwerk, het Duitse woord voor energiecentrale. De band is nog steeds actief en heeft een grote invloed gehad op de ontwikkeling van de elektronische muziek.
De inspiratie voor hun muziek en hun albums haalt de band in de aspecten van moderne technologie, zoals radioactiviteit, robots of automatisering. Tijdens optredens gedragen de bandleden zich afstandelijk en mechanisch, gestoken in uniforme kledij.

Aanvankelijk bracht Kraftwerk avant-gardische muziek met reguliere instrumenten. Dure synthesizers konden ze zich toen niet veroorloven en bouwden dus maar hun eigen instrumenten om elektronische toetsen toe te voegen aan hun muziek.
Steeds meer experimenteerden ze met de elektronische instrumenten en met hun album “Autobahn”, uitgebracht in 1974, verdwenen ook de klassieke instrumenten volledig uit hun muziek. De plaat betekendeeveneens de doorbraak van de band. De openingstrack van 22 minuten belandde wereldwijd in de hitparades. Er volgden hits als “Ich bin ein Roboter” en , in 1981, het zeer bekende “The Modell”.

Twee jaar later volgde de single “Tour de France”, een ode aan de Ronde van Frankrijk. In 2003 dan kwamen ze zelfs met een nieuw album dat volledig gewijd was aan de obsessie van Ralf Hütter: het wielrennen en de Ronde van Frankrijk.

Kraftwerk staat bekend als een van de meest invloedrijke bands ooit.
De groep heeft een sleutelrol gespeeld bij de opkomst van de elektronische New Wave eind van de jaren ’70 (denk maar The Human League, Ultravox en Gary Numan )  en de synthipop vanaf 1980. David Bowie liet zich voor zijn plaat “Heroes” door Kraftwerk beïnvloeden en ook Orchestral Manoeuvres in the Dark maakt er geen geheim van. Hun tweede album “Organisation” is genoemd naar de oorspronkelijke groepsnaam van Kraftwerk.
Maar nu, in afwachting van de ploegentijdrit van deze namiddag, alvast “Tour de France” van Kraftwerk. Veel plezier!

Scroll naar boven